Best Sommelier of Belgium 2017-2018

Op 15 oktober won Jasper Van Papeghem van Restaurant De Jonkman** de wedstrijd ‘Best Sommelier of Belgium 2017-2018’. Gianluca Di Taranto van The Jane** en Michel De Muynck van restaurant Bon Bon** behaalden respectievelijk de tweede en de derde plaats in deze nationale wedstrijd. De winnaar van de wedstrijd ‘Best Sommelier of Belgium’ mag ons land vertegenwoordigen op de internationale wedstrijden ‘Best Sommelier of Europe’ en ‘Best Sommelier of the World’. Deze laatste zal plaatsvinden in Antwerpen in maart 2019.

De nationale wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met de Belgische Sommeliersgilde en de Vereniging van Vlaamse Sommeliers. De wedstrijd vond dit jaar plaats in het stijlvolle 4-sterrenhotel The Dominican, een prachtig luxe ‘boutique’ hotel in het centrum van Brussel dichtbij de Grote Markt. De winnaar werd verkozen door een internationale jury van sommeliers en gespecialiseerde pers onder het toeziend oog van gerechtsdeurwaarder Ann Pirlot. De drie finalisten  moesten opdrachten vervullen zoals de bediening van een fles champagne of rode wijn en een gerecht harmoniseren aan de hand van vijf producten onder klok, het decanteren van rode wijn, het proeven van drie witte en drie rode wijnen, het blind proeven van vijf producten en tot slot zes wijnbouwers en hun wijndomein identificeren.

De Belgische Sommeliersgilde is lid van ASI (Association de la Sommelerie Internationale) en stond mee aan de wieg van het internationale sommelierverhaal… De professionele sommeliers krijgen elk jaar de kans om mee te dingen naar de titel van Beste Sommelier van België. Ook hiervoor draagt de gilde de volledige verantwoordelijkheid in verband met de organisatie. Die loopt sinds enkele jaren nu samen met de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) en Club Prosper Montagné. Het doel is om een zo hoog mogelijk niveau van Belgische sommeliers samen te brengen en ze op nationaal, Europees en mondiaal niveau te brengen. Als land met een wijnminnend publiek is het vandaag erg belangrijk dat de veeleisende gasten de juiste uitleg en service krijgen. Dit geeft zeker een meerwaarde aan een horecazaak. Horeca-ondernemers die dit voor ogen houden, kunnen ook in deze moeilijkere tijden een positief wijnverhaal en dus totaalpakket aanbieden. En dit heeft niet alleen met sterrenrestaurants te maken. Ook op hotel, in een café, brasserie of wijnbar moet het  mooie beroep van sommelier zijn plaats kunnen vinden.

www.vlaamse-sommeliers.be

www.sommeliers-gilde.be