Johnnie Walker is ’s werelds meest verkochte scotch whisky. Hij wordt in tweehonderd landen verkocht, en er worden jaarlijks 120 miljoen flessen aan de man, of vrouw, gebracht. Daarmee is het de meest verspreide whisky. Het merk is in handen van de multinational Diageo.

John Walker had een kruidenierszaak in het Scotse Kilmarnock. In 1820 besloot hij om ook whisky te gaan verkopen. Whisky werd toen dikwijls ingekocht bij de boeren die zelf hun drank stookten, met wisselend succes. John Walker was een van de eersten die verschillende whisky’s ging blenden en op die manier een meer constante smaak en kwaliteit kon bieden. In 1870 brachten zijn zoons de typische vierkante fles met het schuin geplakte etiket op de markt, en vanaf 1908 krijgt de whisky officieel de naam: ‘Johnnie Walker Whisky’. In 2012 sloot de vestiging van Kilmarnock, Johnnie Walker wordt nu elders gedistilleerd.

Dit jaar bestaat het merk dus 200 jaar, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Dat deed Diageo met de lancering van een aantal exclusieve flessen. Ze organiseerden ook een webinar waarop gekende bartenders enkele originele creaties voorstelden, op basis van deze ‘Iconic limited edition bottles’. Deze winterse highballs gaan de volgende maanden zeker een rol spelen in de trendy cocktailbars.

www.diageo.com

Tekst: HW

Johnnie & Gingerbread

Ingrediënten

 • 50 ml Johnnie Walker Gold Label
 • 20 ml peperkoeksiroop
 • 10 ml citroensap
 • 150 ml sprankelend appelsap

Afwerking: kaneelstokje en kardemomzaadjes

Bereiding

 1. Vul een highballglas met ijsblokjes.
 2. Voeg Johnnie Walker Gold Label, de peperkoeksiroop en het citroensap toe. Meng zorgvuldig. Vul aan met het sprankelend appelsap.
 3. Werk het glas af met een kaneelstokje en kardemomzaadjes.

Johnnies Winterwalk

Ingrediënten

 •  50 ml Johnnie Walker Black Label
 • 15 ml siroop van tonkabonen
 • 10 ml citroensap
 • 150 ml limonade van bittere sinaasappel

Afwerking: schijfjes sinaasappel en steranijs.

Bereiding

 1. Vul een highballglas met ijsblokjes.
 2. Voeg Johnnie Walker Black Label, de siroop van tonkabonen en het citroensap toe. Meng zorgvuldig. Vul aan met de limonade van bittere sinaasappel.
 3. Werk het glas af met een schijfje sinaasappel en steranijs.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: