Het aftellen naar Jong Keukengeweld 2023 kan officieel beginnen. Op 6 februari vond het lancering- evenement plaats, op de site van C-mine in Genk, waarbij de 54 chefs van deze editie werden voorgesteld aan het grote publiek. Vanaf maandag 13 februari, hebben jongeren dan kunnen reserveren om bij één van hen gastronomisch te gaan genieten. De lichting van jonge topchefs (niet ouder dan 35) zal Vlaanderen een heel jaar lang vertegenwoordigen in binnen- en buitenland.

We are back! Onder die leuze zette iedere gastronomieliefhebber de 12de editie van Jong Keuken- geweld, al in oktober 2022, met fluostift in zijn of haar agenda. Maar vanaf 1 maart is het dan eindelijk echt zover: jongeren koken weer voor jongeren. Jong Keukengeweld heeft dan ook als voornaamste doel jong, Vlaams culinair toptalent in de kijker te zetten.

“Proeven van Vlaamse gastronomie, lokale producten waarderen en de zintuigen prikkelen, dat is Jong Keukengeweld. En deze nieuwe jonge garde heeft er zin in om ons terug met open armen te ontvangen en smakelijk in de watten te laten leggen, zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir.”

De imagocampagne wordt wegens groot succes voortgezet. De organisatie van het initiatief is opnieuw in handen van Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen.

Jong Keukengewat?

Jong Keukengeweld verenigt topchefs niet ouder dan 35 jaar die de Vlaamse gastronomie belichamen en tot bij jongeren brengen. Hoe doen ze dat? Door voor perfectie te gaan zonder gepolijst te zijn. Door ongeacht de omstandigheden toch de lekkerste gerechten te bereiden. Door gewoon datgene te doen wat ze voor ogen hebben, dat is wat Jong Keukengeweld-chefs drijft.

Chefs die deel wilden uitmaken van het Jong Keukengeweld-collectief konden zich tot halverwege de maand oktober kandidaat stellen. Vervolgens kregen alle kandidaten anoniem bezoek van de vakjury, die hun culinaire prestaties beoordeelde. Uit die beoordeling is een collectief van 54 toptalenten voortgekomen. Elke Jong Keukengeweld-chef 2023 heeft iets uniek: zo durft chef Lawrence van De Kleinen Bistro zonder verpinken de Brugse zot naast de filet d’Anvers te serveren, en creëert chef Bodi van Ukiyo heel unieke Frans-Japanse smaakcreaties in het oude pastorijgebouw in Stekene.

Op de planning voor 2023

Het Jong Keukengeweld-collectief staat de hele editie lang rechtstreeks met elkaar in contact. Zeker tijdens de maanden maart en oktober, waarin de jongerenacties plaatsvinden. Die acties geven aan 18 tot en met 30-jarigen de kans om aan een zeer aantrekkelijk tarief te genieten van een driegangenmenu.

De chefs zullen in 2023 nog enkele keren samenkomen om te koken alsook op internationale culinaire excursie te gaan. Op die manier zet het Jong Keukengeweld-collectief niet alleen culinair genieten in de schijnwerpers, maar pint ze ook Vlaanderen vast op de culinaire wereldkaart. Alle info vind je op www.jongkeukengeweld.be en op de Instagrampagina @jongkeukengeweld .