In het hartje van de stad Charleroi, aan de oevers van het kanaal, beheren Fabrizzio Chirico, zijn echtgenote Sanae Chergui en hun (zeer kleine) team een voortreffelijk etablissement. Met de crisis en de sluiting van restaurants is La Table de la Manufacture Urbaine een kameleontische ruimte geworden: Le Comptoir de la Table!

De overgang van een brasserie-restaurant naar een ware gastronomische caverne die een van de meest epicuristische grotten van Ali Baba waardig is, was geen gemakkelijke opgave. De overgang van een druk restaurant naar een gesloten etablissement was dat nog minder toen La Table de la Manufacture afgelopen najaar net als alle andere voor de tweede maal zijn deuren moest sluiten.

DE KUNST OM TERUG OP TE VEREN EN TEGELIJKERTIJD DE DYNAMIEK EN HET MOREEL OP HET TOPPUNT TE HOUDEN

Onthutst maar niet verslagen stelt Fabrizzio tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 zijn energie eerst ten dienste van de Association des Chefs Carolos Solidaires door samen met zijn 5 collega’s bereide maaltijden te leveren aan het personeel van de ziekenhuizen in de regio. Een solidariteit die navolging vindt bij velen in de sector om het moreel van de troepen op een sympathieke manier op te krikken!

Daarna volgt de heropening van de restaurants in de zomer. Succes verzekerd. De klantenkring is van de partij en trouwer dan ooit. Tot de tweede lockdown in het najaar die opnieuw ieders creativiteit en energie vergde om terug op te veren.

PARELS VAN THE CITY: LE COMPTOIR DE LA TABLE

Fabrizzio en Sanae, die altijd blijk hebben gegeven van verbeeldingskracht en solidariteit, hebben zo hun zaak omgevormd tot een grote delicatessen- en traiteurszaak met meeneemgerechten die door Fabrizzio worden bedacht. Waarvan 6 recepten in deze Digimag worden aangeboden.

Het Leitmotiv van Le Comptoir: een toonbank voor de verkoop van delicatessen die systematisch lokaal zijn. Van zo dicht mogelijk uit de regio van Charleroi of van de beste kwaliteit uit de vier windstreken van België, zoals vlees van de beroemde Vlaamse slager Dierendonck.

Solidariteit en empathie, altijd en opnieuw van Fabrizzio en zijn team, zowel voor de klanten als voor de leveranciers. Elke producent is bijzonder verheugd dat hij in deze schitterende ruimte de parels van zijn productie kan presenteren. Elke klant is blij dat hij ‘alles’ op één adres kan vinden: fijne artisanale producten, wijnen en sterke drank, koekjes en pralines, verrines en weckpotten, huisgemaakt gebak (door Priscillia, de banketbakker van la Table de la Manufacture) maar ook, en vooral, bereide maaltijden (in weckpotten of bakjes) en themamenu’s zoals het Valentijnsmenu dat binnenkort op de kaart staat.

LEVE DE HEROPENING VAN DE RESTAURANTS!

Wat het echtpaar Sanae en Fabrizzio betreft, ‘zowel in de stad als op het podium’ aarzelt niet om ons te zeggen hoezeer het de vele klanten van het restaurant en, uiteraard, het voltallige team mist. Een team waar reikhalzend naar wordt uitgekeken zodra het restaurant weer opengaat, hopelijk zeer binnenkort, en dat hopelijk ook opnieuw in de keuken aan de zijde van Fabrizzio wordt herenigd: Steeve Kutcha, Louis Gabreau, Priscilla Meurant. En in de zaal aan de zijde van Sanae Chergui: Emilie Ferdinant, Benoit Detournay.

Er rest ons niets anders dan (virtueel) te duimen, of luid en duidelijk op te roepen tot een logische en legitieme heropening, hoe eerder hoe beter, van de hele HoReCasector. Solidariteit, empathie en een dringend verlangen om de gezelligheid terug te vinden… verplichten!

www.manufacture-urbaine.com/be/latelier/

Tekst: Joëlle Rochette