Aan de rand van Marche-en-Famenne is La Gloriette een mooie bestemming voor epicuristen. Aan de vooravond van de zomer haalde de zaak het regionale nieuws door een klein hotel van 6 kamers toe te voegen. Het hospitality-aanbod van deze zaak, onder leiding van Olivier en Véronique Bauche, is nu compleet en klaar om de volgende vakantiegangers te verwelkomen.

In 1993 studeerde Olivier Bauche af aan de Ecole Hôtelière Provinciale de Namur. Hij werkte korte tijd in de regio Marche voordat hij naar Frankrijk vertrok, waar hij samen met Véronique in Alpe d’Huez zaakvoerder werd van een klein hotel-restaurant. Hun verblijf in Frankrijk was gepland voor 6 maanden, maar uiteindelijk bleven ze daar 4 jaar.

VAN ALPES D’HUEZ NAAR MARCHE-EN-FAMENNE

We hadden ons huis in Marche al gevonden voordat we naar Frankrijk vertrokken, vertelt Olivier Bauche. We zouden maar 6 maanden naar Alpes d’Huez gaan, maar we zijn er 4 jaar gebleven. We hebben er veel vrienden aan overgehouden. Zoals de plaatselijke bakker, wiens zoon op twintigjarige leeftijd zelfs een stage bij ons kwam lopen. Het huis dat we voor ons vertrek hadden gekocht en dat ons restaurant zou worden, was de reden voor onze terugkeer naar België. Vóór ons was het bewoond door twee bejaarde dames. Het kostte ons anderhalf jaar om het te kopen, en we moesten ook veel werken uitvoeren om er een restaurant van te maken. In september 2017 hebben we de hele decoratie vernieuwd. En dit jaar hebben we een grote tekortkoming verholpen, zowel voor ons restaurant als voor de regio, door een naburig huis te kopen en om te vormen tot een klein hotel.

HÔTEL DE LA GLORIETTE IN DE 3-STERRENKLASSE

Onze klanten bleven maar vragen naar kamers in de buurt van ons restaurant, gaat Olivier Bauche verder. Onze buurvrouw zei ons dat ze haar huis ging verkopen en nog voor ze het elders bekend maakte, zei ze ons: als jullie willen, is het voor jullie! De ligging van dit huis tegenover La Gloriette is dan ook ideaal voor iedereen. Omdat het echter een groot familiehuis was, kostte het 6 maanden werk om het te verbouwen tot een hotel met 6 slaapkamers. Een ervan bevindt zich op de begane grond en is ontworpen voor mensen met een beperkte mobiliteit. Op de begane grond bevinden zich ook de receptie, de keuken en de ontbijtruimte. De architect Etienne Burnon creëerde de algemene infrastructuur en de binnenhuisarchitecte Louise Chenoît zorgde voor een verfijnde en comfortabele hedendaagse inrichting. We hebben er bewust voor gekozen om alleen met bedrijven uit de regio Marche te werken. Zo heeft Maison Laloux bijvoorbeeld de jaloezieën, het behang en het kunstsmeedwerk voor de bedframes geleverd. Veel kleine aannemers in de regio hebben er vrij snel aan gewerkt, want 6 maanden werken volstonden.

DE KEUKEN VAN OLIVIER BAUCHE

De stijl van koken van de eigenaar van La Gloriette mag dan wel authentiek zijn en voornamelijk gewijd aan het lokale terroir, maar is toch eigentijds en esthetisch. Het is voor de chef belangrijk dat de smaak van de ingrediënten, van elke groente, vlees of vis, herkenbaar blijft. Ingrediënten waarmee op verschillende manieren wordt gewerkt, maar altijd seizoensgebonden en zo veel mogelijk uit de lokale omgeving. De aromatische kruiden worden trouwens geplukt in de tuin van La Gloriette waar Olivier dit jaar bijvoorbeeld, dankzij de tijd die hij tijdens de lockdown ter beschikking had, 10 soorten tomaten, vele pompoenen, en twee tot drie soorten bonen heeft geplant. Deze aanplantingen komen naast de fruitbomen die prachtige perziken, reine-claudepruimen, mirabellen, appels, peren, kweeperen en rode bessen opleveren. Daarnaast koopt Olivier Bauche de zuivelproducten (kaas, boter, eieren, melk) van lokale boeren, waaronder: La Ferme du Gros chêne (Méhan), Le Plateau du Gerny (Aye/Marche), La Ferme de la Bourgade – Leboutte (Havelange) en, indien mogelijk, varkensvlees van La Ferme Magerotte. De vis komt twee keer per week van een visboer in Zeebrugge.

LA GLORIETTE, WAAR NABIJHEID EN GASTVRIJHEID HAND IN HAND GAAN

De zaak van Olivier en Véronique Bauche, dat nu een klein hotel omvat, is op weg om een echte lokale zomerbestemming te worden. Dit is van belang voor al diegenen, oude getrouwen of nieuwkomers, die van plan zijn de zomer in België door te brengen.

Mensen komen bij ons om zich te laten verwennen, besluit Olivier Bauche. Zal dit blijven duren?… Ik weet het niet, we zullen zien… maar ik ben behoorlijk optimistisch. Vooral omdat we nooit zijn gestopt met innoveren, onszelf opnieuw uitvinden of onze ideeën ontwikkelen. Dus, zodra we uit de lockdown kwamen, zaten we zowel in het restaurant als in het hotel volgeboekt. Het moet gezegd worden dat we de catering en kamerverhuur zijn blijven verzorgen voor mensen die in de omgeving werkten en reisden tijdens de 12 weken van de lockdown. Zodra het restaurant weer open ging, hebben we het loungegedeelte verwijderd en een kleine toonbankruimte toegevoegd om onze zelfgemaakte producten en bereidingen te verkopen. Bijvoorbeeld onze confituren van fruit uit de tuin, onze honing, zalm die we hier roken, foie gras in sneden, zelfgemaakte tapenades en de jenever van de JRE (Jeunes Restaurateurs) waarvan ik al een paar jaar lid ben (en zelfs penningmeester).

Dit alles valt in de smaak bij de gasten van ons restaurant en van ons hotel. Dit zou de hele zomer moeten doorgaan, want veel Belgen – en ik hoop dat dit het geval zal zijn – zullen ongetwijfeld op bezoek komen en verblijven in onze mooie Ardense regio’s.

Tekst: JR