Een mooi herenhuis in de buurt van Bergen is al bijna tien jaar de thuisbasis van het talent van Stéphane Grulois. Hier wordt de kookkunst van dit lid van de Chefs Irish Beef Clubgecombineerd met plastische kunst met prachtige werken van lokale kunstenaars. Deze laatste verfraaien het decor van het restaurant Maxens (‘un max de sens’), terwijl dit laatste een totale verbouwing ondergaat voor de toekomstige heropening van de restaurants.

Voorlopig is Stéphane Grulois, tussen de ups en downs van de gezondheidscrisis door die hem ertoe hebben aangezet om zijn ‘gastronomische drive-in’ op te richten, zo vriendelijk geweest om een deel van zijn kostbare tijd aan ons te wijden. Als een echt kerstcadeau vóór zijn tijd zijn hier drie signatuurrecepten en verder in dit digitale magazine, alle recepten die hij heeft gecreëerd voor onze rubriek ‘tussendoortjes’! Jawel, deze vriendelijke chef, die niet snel uit zijn evenwicht te brengen is en wiens sympathie ook onveranderlijk blijft, is een echte kerstman.

UW CV EN UW LOOPBAAN ZIJN EEN AANEENSCHAKELING VAN MOOIE HERINNERINGEN. WELKE ZIJN DAT?

Ik ben opgeleid aan de Ecole Hôtelière Provinciale Pierre Romeyer (IPES) in Waver en vervolgens aan het Ilon Saint Jacques in Namen (afdeling Traiteur & Evenementen). In 2002 ben ik traiteur geworden en dat ben ik nog steeds. Het is een extra pijl op mijn boog in de crisis die we doormaken. Zo heb ik de drive-in op het parkeerterrein van mijn restaurant ‘Maxens’ gelanceerd. Dit restaurant heb ik in november 2011 geopend en ik ben op dit moment bezig met de verbouwing van de binneninrichting. Wat goed is aan de crisis is dat we de tijd hebben om dat te doen!

2011 is ook het jaar dat ik de prijs van de Beste Ambachtelijke Kok van België heb gewonnen. Een prijs die wordt uitgereikt door de Vereniging van Meesterkoks van België, nu The Mastercooks of Belgium. Daarnaast heb ik ook deelgenomen aan andere wedstrijden zoals de International Catering Cup 2013, waar ik 4e was, en de Belgische finale van de Bocuse d’Or Belgium. Deze wedstrijden zijn verrijkende ervaringen waarbij je altijd iets leert en interessante mensen ontmoet.

WAT WAS UW IDEE TOEN U IN 2011 EEN RESTAURANT OPENDE, TERWIJL U TOT DAN TOE TRAITEUR WAS?

Collega-restauranthouders die mijn werk kenden, hadden het me aangeraden. Bovendien werk je als traiteur, in mijn regio in ieder geval, vooral in het weekend. Dat is over het algemeen onvoldoende als inkomen, dus moet je andere bronnen van inkomsten vinden. We waren in 2011 en dat was een totaal andere tijd dan die waarin we nu leven! En bovendien was ik echt verliefd op wat de Maxens zou worden. Een groot huis, goed gelegen in de buurt van een grote stad met op de koop toe een prachtig tuinterras.

UW KEUKEN IS LICHT EN LUMINEUS, NAAR UW EVENBEELD, VOL LEVENSVREUGDE, DELEN EN SMAAKEVENWICHT. U AARZELT NIET OM SAMEN TE WERKEN MET GROTE NAMEN ZOALS BORD BIA EN DE BEROEMDE CHEFS IRISH BEEF CLUB. WILT U ONS IETS MEER VERTELLEN OVER DIE KEUKEN DIE VOORTDUREND AL ONZE ZINTUIGEN PRIKKELT?

Ik moet toegeven dat ik sterk geïnspireerd ben door grote chefs zoals de Franse Jean-François Piège, Eric Frechon en Belgen als Yves Mattagne, Pierre Résimont, Arabelle Meirlaen. Ik denk graag na over een andere manier om enkele grote klassiekers uit de Franse keuken te bereiden. En daarna ook nieuwe composities te creëren, die soms origineler zijn, zonder daarom de codes of de klanten te verstoren die hier komen om te genieten van een fijne en elegante keuken in een omgeving waarvan ik hoop dat die in de toekomst net zo elegant zal zijn. We kunnen alleen maar hopen dat de toekomst voor ons allemaal rooskleuriger zal zijn in 2021! En in afwachting daarvan nooit de moed laten zakken!

Restaurant ‘Maxens’ – Chaussée du Roi Baudouin 117 – 7030 Bergen (Saint-Symphorien) – T 065 845 945 – www.maxens.be

Tekst: Joëlle Rochette