Een goede locatie, een goede chef, een ergonomische (open?) keuken, esthetisch verantwoord meubilair en een aangename sfeer? Allemaal ingrediënten om van uw etablissement een zaak te maken waar het graag toeven is. Maar het zijn vaak de details die het verschil maken. Zoals klein keukenmateriaal.

De keuken is het hart van elke Horecazaak. De chef weet hoe hij zijn klanten kan verwennen, met kwaliteit en verrassende gerechten. Ook de inrichting is van belang: mooi meubilair, een aangename sfeer… Toch wordt te weinig stilgestaan bij ‘ondersteunende’ objecten. Omdat ze minder zichtbaar zijn voor de klanten? Omdat het noodzakelijke dingen zijn waardoor te weinig aandacht wordt geschonken aan de precieze functie ervan, en aan de manier waarop die het leven in de keuken of in uw zaal gemakkelijker, hygiënischer en ergonomischer kunnen maken? 

De basics

Een breed assortiment van potten en pannen is geen folietje van de chef: elke pot of pan heeft zijn specifieke voordeel en is dus geschikt voor een bepaalde bereiding. Hetzelfde geldt voor messen en ander snijbenodigdheden: werken met het juiste materiaal is een must in een efficiënt werkende keuken. Daar zijn de meeste chefs zich wel van bewust. 

Servies, glaswerk en bestek zijn eveneens onmisbaar en geven van bij de opstart (of na een herinrichting) van een Horecazaak meteen de toon aan. Ze geven aan hoe de zaak zich wil positioneren. Maar al die dingen zijn onderhevig aan slijtage: gebruik geen dingen met kleine mankementen (scheurtjes, beschadigingen…) en vernieuw ze tijdig. Denk ook aan mooie serveer- en presenteerbenodigdheden. Dienbladen en serveerplateaus, karaffen, broodmandjes of broodzakjes, peper- en zoutvaten of oliesetjes, dispenserhouders: sluiten stijl en kwaliteit aan bij de rest van de tafeldecoratie? Er zijn zoveel dingen waar soms te weinig aandacht wordt aan besteed!

Klein keukenmateriaal

Ook in de keuken zelf is er werk aan de winkel. Tenzij u een open keuken heeft, of een chef’s table, ziet de klant meestal niet hoe het er hier aan toegaat. Maar dat mag geen beletsel zijn om voldoende aandacht te besteden aan degelijk en voldoende klein keukenmateriaal. Vershoud- en opbergdozen, weckbokalen, koelelementen, bestekbakken, glazenkorven, opbergrekjes, wijnrekken en zelfs serveerwagentjes: laat u leiden door efficiëntie en kwaliteit. Het komt een ergonomische en hygiënische manier van werken ten goede. Slecht sluitende vershouddozen, minderwaardig materiaal, beschadigde glazenkorven: het kan u kwaliteit, tijd en/of geld kosten! Moet u daarom altijd het duurste in huis halen? Neen, koop de dingen die passen bij uw keuken en bij uw budget. Maar zet kwaliteit op de eerste plaats. 

Schoonmaak, veiligheid & hygiëne

Over hygiëne schreef Horeca Magazine al vaker afzonderlijke artikels. Onder de noemer klein keukenmateriaal kunnen we hier wel verwijzen naar de noodzaak om ook altijd de juiste poetsbenodigdheden in huis te halen: producten én gereedschap of toestellen.

Duurzaamheid

Vele Horeca-uitbaters gaan ver in het verduurzamen van hun geliefde vak. De toekomst zal duurzaam zijn of ze zal niet zijn, zo zeggen ze. Lokale ingrediënten, biologisch geteeld vlees en groenten, zo weinig mogelijk additieven: niemand zal ontkennen dat dit méér is dan een trend. Duurzaamheid wordt een van de grote focuspunten van de Horeca in de jaren die voor ons liggen. De uitrusting van zaal en keuken speelt daarin ook een rol. Hoe vermijden we zoveel mogelijk microplastics? Hoe verkleinen we de afvalberg? Hoe zorgen we ervoor dat composteerbare of recycleerbare materialen en voedselrestanten op de juiste manier worden bewaard en verwerkt? Keurmerken (FSC, het Europese ecolabel et cetera) zetten je op weg. Maar opletten is de boodschap: het televisieprogramma Factcheckers (op Eén) wist recent te melden dat composteerbaar bestek en servies, om een voorbeeld te noemen, na gebruik best bij het… restafval wordt gestopt. Want ja, dat is composteerbaar… in industriële installaties, en daar zijn de ophaal- en verwerkingsorganisaties in ons land nog niet echt aan toe. Als composteerbaar bestek (broodjeszaken, takeaways…) je profilering en je marketing ondersteunt, kan dat een goede zaak zijn, maar weet dat niet alles zwart-wit is! Plastic servies en bestek gooi je natuurlijk beter niet bij het restafval, maar kan, afhankelijk van de samenstelling, bij het PMD (blauwe zak/container) of bij de harde plastic (meestal gratis in recyclageparken) terechtkomen. Voorzie in ieder geval afvalbakken of -containers voor elk soort van afval.

Wie gaat dat betalen?

Bij al het keukenmateriaal is er een kleine, maar niet onbelangrijke vraag: wie gaat dat betalen? Uiteraard is er een financieel aspect verbonden aan de aanschaf van een voldoende brede en kwaliteitsvolle uitrusting op het vlak van klein keukenmateriaal. Dat kan worden aangepakt met een slim investeringsbeleid dat wordt gespreid in de tijd. Welke basics zijn geschikt voor uw type zaak? Wat kan iets langer wachten? 

Een bezoek aan uw boekhouder om te bekijken hoe aankopen en investeringen kunnen worden gespreid in de tijd, kan wonderen doen. Als er ruimte is voor investeringen in uw zaak, is het vaak ook een kwestie van prioriteiten: kan de achterdeur van uw zaak een nieuw likje verf gebruiken, of is er nog een hiaat in het keukenmateriaal? Kies voor wat uw zaak vooruithelpt op het vlak van ergonomie, kwaliteit en dienstverlening!

Tekst: WDM