Op 2 december heeft het Waals Agentschap voor de Bevordering van een Kwaliteitslandbouw (Apaq-W) trouw aan zijn 28-jarige traditie in samenwerking met Accueil Champêtre en Wallonie en de Beurs van Libramont in Libramont Exhibition & Congress (LEC) zijn emblematische ‘Kristallen haan’ (‘Coq de Cristal’) toegekend aan 7 producten uit Wallonië.

Het Apaq-W heeft ook de titel van ‘Landbouwer met waarden’ (‘Agriculteur de valeur’) toegekend aan 5 landbouwers die eveneens in Wallonië gevestigd zijn.

In deze periode van crisis en moeilijkheden allerhande wil het Apaq-W opnieuw zijn steun betuigen aan de lokale productie en aan deze mannen en vrouwen op het terrein/terroir die moedig vechten om hun bedrijf en hun dagelijkse werk in stand te houden.

Zowel de ‘Kristallen haan’ als het label ‘Landbouwer met waarden’ spelen dus voor het grote publiek evenals voor de horecasector een serieuze verkenningsrol. De kwaliteit van de aldus geteste en erkende producten en  landbouwers stellen met name restauranthouders in staat zo vaak mogelijk met de onder de aandacht gebrachte producenten te werken.

7 Kristallen hanen toegekend aan 7 verschillende categorieën producten

Onder de aanwezige houders van het ‘Kristallen haan 2022’-label hebben wij 3 namen van producenten geselecteerd. Dit met het oog op een volledig reportage over hun favoriete speelterrein, het Waalse terroir.

Onze ‘Kristallen haan’-favorieten waren dus:

Céline WagnerAu Fil du Lait’ (Thiaumont – Prov. Luxemburg) die in 2021 met haar bedrijfje voor de productie van zuivelproducten, het fokken van schappen en Jersey-koeien en zelfs het maken van kleding van schapenwol is begonnen. Haar ‘Riz au lait’ (rijstpap) kreeg een ‘Kristallen haan 2022’.

Camille FiorucciBRUT Boulangerie moderne kreeg een ‘Kristallen haan’ voor haar ‘Pain gris d’épeautre’ (bruin speltbrood). Deze kleine bakkerij is pas een jaar geleden opengegaan in Leuze (Henegouwen) en probeert terug te keren naar de grondbeginselen van de ambachtelijke bakkerij (ruwe producten, lange rusttijd, op steen gebakken).

Benoît Bertholet en Thierry Van Renterghem (keldermeester) van de distilleerderij van onder meer GIN: Wave Distil voor hun gamma ‘Gemblue Gin’ gecreëerd in 2015. Dit gamma werd ook bekroond met een gouden medaille in Chicago en een bronzen medaille in Londen. Deze en andere distilleerderijproducten worden geproduceerd in Sorinnes (provincie Namen).

De andere winnaars geselecteerd uit 70 geteste producten zijn:

Gezouten hoeveboter: Beurre au lait cru (rauwmelkse boter) van de Ferme Marcel Gillon (5600 Fagnolle)

Zachte schimmelkaas: Fleur de fosse Bio van Lait & Passion – Marie Schuurman (4980 Trois-Ponts)

Runtertartaar van La Boucherie de la Ferme Martin – Aurélien en Gianni Martin (5555 Naomé)

Kipterrine van La Bouch’bio – Maison Marchand Charcuterie – Stéphane Marchand (5003 Saint-Marc)

De in 2020 gelabelde Landbouwers met waarden zijn niemand minder dan:

Emmanuel Samson – melkveehouder in Verlaine (Prov. Luik)

Daniel Deprez – producent van eetbare tuinbouwproducten in Sambreville (Prov. Namen)

Sébastien Geens – rundveehouder in Villers-Les-Heest (Prov. Namen)

Lionel Nailis et Nicolas Marichal – aquacultuurproducten in Weismes (Prov. Luik)

Pierre Lemaire – aardappelteler in Verlaine (Prov. Luik)

Bij deze een niet-limitatieve lijst die kan worden aanbevolen aan al degenen die in korte circuits willen werken met lokale kwaliteitsproducten en vooral met mannen en vrouwen die waardevol werk leveren.

Céline Wagner ‘Au Fil du Lait

Camille Fiorucci ‘BRUT Boulangerie moderne

Benoît Bertholet en Thierry Van Renterghem ‘Gemblue Gin’

Tekst & reportage (in Libramont): Joëlle Rochette
Foto’s: © JR en Jean-Pierre Ruelle