Woensdag 23 november werd in de keukens van Horeca Expo in Gent door de vijf kandidaten gekookt voor de Trophy Pierre Wynants 2022. Twee Nederlandstaligen – Elien Verhulst en Michaël Van Liere en drie Franstaligen – Curtis Mulpas, Igor Snyders en Nicolas Tournay – kruisten die woensdag de pollepels, elk ondersteund door een commis, een coach en een sommelier. Winnaar werd de jonge vrouwelijke chef Elien Verhulst van restaurant Vlass in Middelkerke.

Belgische producten stonden centraal in de Trophy Pierre Wynants. Het voorgerecht moest door de kandidaten ter plekke worden bedacht, ze wisten enkel dat het basisingrediënt knolselder was, te combineren met seizoensproducten uit de ‘Mystery Box’ die MABRU (de Brusselse vroegmarkt) hen aanleverde. In het glas kwam daarbij de Ruffus Brut Sauvage. Het hoofdgerecht draaide rond de Vis van het Jaar, grijze garnalen, die de kandidaten ter plaatse moesten pellen. Daar hoorde een Kasteelbiertje bij, vrij te kiezen uit Blond, Tripel, Rouge, Xtra of Donker. Hun hoofdgerecht, samen met het door hen gekozen bier, moeten alle kandidaten trouwens gedurende 3 maanden op het menu in hun restaurants zetten. Afgesloten moest er worden met een dessert op basis van Callebaut chocolade en Rombauts Espresso Royal.

Een keukenjury volgde de werkwijze van de kandidaten van nabij terwijl een tafeljury de gerechten proefde en beoordeelde. Samen duidden ze de jonge vrouwelijke chef Elien Verhulst van restaurant Vlass in Middelkerke aan als winnaar van deze eerste Trophy Pierre Wynants. Zij zal ook België vertegenwoordigen op de Europese Chef Challenge en indien daar geselectionneerd de Global Chef Challenge. Tweede werd Curtis Mulpas, leraar aan en chef van het restaurant van het IPES in Wavre met Olivier Stuckens als commis, sommelier Cédric Deblandre van l’Eau Vive en als coach Frédéric Deroppe. Derde werd Igor Snyders, chef van Maison Snyders in Oupeye, met als commis Dylan Lahaye, sommelier Maxime Germain en coach Olivier Massart.

Over de winnaar:

Elien Verhulst is, samen met haar coach Stefaan Lauwereins, chef van restaurant Vlass in Middelkerke. Van kleinsaf was ze dol op koken en ze ging dan ook naar hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Na haar laatste stage in Marcus in Deerlijk, begon ze te werken in de keuken van restaurant Vlass, van de ouders van haar vriend en sommelier Kenzo Lauwereins. Ze volgt enthousiast workshops en deelnemen aan wedstrijden is voor haar een uitdaging én een leerschool.

Tekst: TB
Foto’s: © Bart Tanghe