Apeel is een Californische onderneming die toonaangevend is in de innovatie van voedselsystemen.

Zijn uitvinding: een plantaardige coating die vocht binnenhoudt en zuurstof buitenhoudt, de belangrijkste oorzaken van bederf, en die kan worden aangebracht op een grote verscheidenheid aan fruit en groenten. De coating maakt het bijvoorbeeld mogelijk limoenen te verkrijgen die hun groene kleur en stevigheid behouden en die minder verschrompelen, en helpt zo om verspilling in de toeleveringsketen te voorkomen.

In 2021 kon zo de verspilling van ongeveer 1,5 miljoen limoenen worden voorkomen, waarmee 110 metrieke ton uitstoot van broeikasgassen werd vermeden en 72 miljoen liter water werd bespaard.[1]

Uit gegevens die in de afgelopen twee jaar in de VS zijn verzameld, blijkt dat limoenen met deze bescherming hun versheid en groene kleur ongeveer 14 dagen langer behouden dan onbehandelde limoenen, waardoor verspilling en milieueffecten worden vermeden.

Vanaf juni vindt u bij de Europese kleinhandelaars Perzische limoenen van hoge kwaliteit met een langere houdbaarheid (langer groen, fris en sappig).

Handig voor cocktails en andere zomerse bereidingen.

 

[1] Vermeden verspilling op basis van de afvalvermindering gemeten tijdens proefprogramma’s in de kleinhandel in 2020 en 2021. Uitgaande van een gemiddelde limoenmaat van 0,098 kg/limoen (mix van maat 200 en maat 150). De parameters met betrekking tot de broeikasgassen en het water worden berekend aan de hand van Apeels door derden beoordeelde LCA-methodologie, waarvan een voorbeeld beschikbaar is op de website van Apeel.