Dit is een unieke streek in Frankrijk door de verscheidenheid van zijn landschappen. De afstand van de Mont Canigou, die 2.784 meter hoog is, tot de stranden van Argelès en Collioure bedraagt slechts een vijftigtal kilometer, maar het contrast is frappant. En de wijngaarden zijn alomtegenwoordig.

De Roussillon telt ook 316 dagen zonneschijn per jaar, iets minder dan 20.000 ha wijngaarden op een hoogte van 0 tot 700 meter, 14 BOB-wijnen (Beschermde Oorsprongsbenaming), twee BGA-wijnen (Beschermde Geografische Aanduiding) en 24 druivenrassen. Het is nog steeds verreweg het belangrijkste Franse wijngebied waar natuurlijke zoete wijnen worden geproduceerd (80%). Deze laatste familie van wijnen, gegroepeerd in vijf appellations (Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes, Maury, Banyuls en Banyuls Grand Cru), is het resultaat van een ‘mutage’ met brandewijn: deze toevoeging aan de most stopt de gisting, waardoor een deel van de suiker in de wijn behouden blijft. Dit zijn wijnen die goed harmoniëren met ganzenlever, blauwe schimmelkazen (het departement Pyrenees Orientales is de grootste consument van Roquefort) en chocoladedesserts. Een andere geslaagde combinatie met in het bijzonder Banyuls ‘rimage’ (vroeg gebotteld, een beetje zoals ‘vintage’ port), is eend met kersen, eend ‘à la cérétane’ genoemd naar Céret, het stadje in de Roussillon dat elk jaar de eerste kersen in Frankrijk levert. De Muscat de Rivesaltes kan als cocktail worden geserveerd. Zoals deze ‘Muscat Ginger’ die het combineert met Ginger Fever-Tree met een schijfje limoen als garnituur.

130 ‘blind’ geproefde wijnen, 18 uitgelicht

Negen Belgische sommeliers hebben ‘blind’ 130 wijnen geproefd uit de verschillende appellations van de Roussillon. De proeverij vond plaats in het restaurant en de wijnbar ‘The Wine Club’ in Brussel. Alessia Persechillo (‘Racine’ in Braine Le Château), Gauthier Louwart (wijnbar ‘Le Verre Bouteille’ in Luik), Philippe Berger (leraar proeverij aan het CEFOR in Namen), Bram Lemmens (voorzitter van de VVS), Vicky Corbeels (sommelier en adviseur),  Dries Corneillie (‘De Jonkman’ in Brugge), Kris Limont (voorzitter van de Belgische Vereniging van Sommeliers), Andy De Brouwer (‘Les Eleveurs’ in Halle) en Benoît Couderé (importeur van ‘Santé Wines’) stelden 18 wijnen voor, waaronder witte, rosé, rode en natuurlijke zoete wijnen. Zo onder meer de witte Côtes Catalanes ‘vieille mule’ 2021 van Jeff Carell (bij ‘Vin En Vie’ en ‘Domi Vin’); van het wijnhuis Terrassous, de witte Côtes du Roussillon ‘les pierres plates’ 2021 (bij ‘Wine Not’); Château de Rey, rode Côtes du Roussillon ‘galets roulés’ 2020 (bij ‘Espace Vin’); Le Clos del Rey, Côtes du Roussillon-Villages 2019 (‘La Cave des Sommeliers’); Van Château de Corneilla, de cuvée ‘cavalcade’, een Côtes du Roussillon Villages Les Aspres 2019 (bij Wellens-Raes); de Maury sec, cuvée Arrels 2020 van Domaine Fontanel (‘Wine4pro’); als natuurlijke zoete wijn, de Maury 2018, cuvée Anverres van Domaine Pouderoux.

Tekst: Patrick Fiévez