Alken Maes, de brouwer van Maes Pils en Cristal, investeert dit voorjaar in 1,5 miljoen herbruikbare bekers. Hierdoor zal de brouwer ongeveer 21 miljoen wegwerpbekers uitsparen voor zijn events. De wegwerpbeker verdwijnt niet uit het aanbod van de brouwer, maar er worden enkel nog 100% recycleerbare wegwerpbekers ingezet aan de hand van een inzamelsysteem.

Alken Maes maakte vooraf een grondige analyse van de verschillende soorten bekers. Toon Vandamme, Events & Nationale Klanten Manager: “Wij zochten een herbruikbare beker waarmee wij onze klanten en consumenten een perfecte pint kunnen aanbieden. Bij verschillende herbruikbare bekers merkten we een impact op de smaak, het schuim van het bier of het gebruikscomfort bijvoorbeeld door een scherpe rand. Ook voedselveiligheid was een belangrijk criterium. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een beker van polypropyleen (PP) die garandeert dat onze bieren tot hun recht komen. Belangrijk voor ons is dat de herbruikbare beker zelf ook 100% recycleerbaar is.”

Festivalbezoekers informeren

Sommige festivals en events blijven werken met wegwerpbekers. Alken Maes biedt daarom alleen nog 100% recycleerbare wegwerpbekers aan, eveneens van PP, en zal evenementen ondersteunen om de ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Toon Vandamme: “We begrijpen dat vandaag niet alle evenementen de mogelijkheid hebben om herbruikbare bekers in te zetten. Daarom zullen wij de organisatoren bijstaan om tot de meest duurzame oplossing voor hun evenement te komen met efficiënte inzamelsystemen. Cruciaal daarbij is om duidelijk te communiceren en de consument te activeren. Bij de implementatie denken wij bijvoorbeeld aan een waarborgsysteem. Het doel is om festivalbezoekers te informeren en hen bewust te maken van hun rol. Alken-Maes is de grote innovator op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op drie sterke pilaren: de brouwerijen in Alken, Opwijk en Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Ruisbroek. Met pilsmerken als Maes en Cristal, de abdijbieren Grimbergen en Affligem, meerdere speciaalbieren zoals Hapkin, Mort Subite, Desperados en de cidermerken Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een mooi uitgebalanceerde merkenportefeuille.

www.alken-maes.com