Zes producenten krijgen Vlaamse erkenning voor hun streekproduct

Zes producenten mogen voortaan het Vlaams erkenningslabel streekproduct.be gebruiken op hun pas erkende producten.

Oostendse zeebeschuit

Aangeboden door Bakkerij Desmedt uit Oostende

Een Oostendse zeebeschuit is een zeer eenvoudig gebak op basis van tarwebloem, water, vetstof en zout. Vroeger waren scheepsbeschuiten grote en dikke beschuiten, “het brood van de schippers”. Ze werden gebakken door scheepsbakkers of scheepsbeschuitbakkers. Dit waren gespecialiseerde bedrijfjes die grote volumes scheepsbeschuiten produceerden.

Limburgse appelwijn

Aangeboden door Wijngilde vzw De Sleedoorn uit Genk

Cider of fruitwijnen zijn, naast stroop of confituur, een traditionele en duurzame manier om thuis fruitoverschotten te verwerken. Vroeger werd er cider gemaakt op basis van geperst fruit, water, suiker en wilde gisten. In de late jaren ’70 van de vorige eeuw werd er langzaam maar zeker overgeschakeld naar fruitwijnen. Hiervoor werden lokale wijngildes opgericht die de amateurwijnmakers konden begeleiden.

Koffie uit Diest

Aangeboden door Koffiebranderij Stroobants bvba uit Diest

Koffiebranderij Stroobants heeft een uitgebreid gamma koffies, maar als meest typische koffie voor de streek schuiven ze hun variëteit ”Zacht” naar voren. Deze koffie bevat voornamelijk Brazil Santos, een arabicasoort, uit de Braziliaanse provincie Minas Gerais. De bonen worden langzaam en licht gebrand tot ze “kraken”, het signaal voor de koffiebrander om de bruintegraad te controleren.

Glazuurspeculaas van de kust

Aangeboden door Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk uit Oostende

Het speculaasrecept van de Vanhestes is eenvoudig met boter, kandijsuiker en speculaaskruiden; de speculaasjes zijn dun en krokant. Het grootste deel van de speculaasjes krijgt nog een extra versiering met een matte, harde glazuur op basis van bloemsuiker en eiwit. De glazuurspeculaas van de kust is vandaag nog steeds meer in trek dan de gewone speculaas.

Geelse saffraanmoppen

Aangeboden door Bakkerij Peter Steurs bvba uit Geel

De Geelse moppen zijn, net als in Nederland, vrij harde boterkoekjes op smaak gebracht met kruiden. In Geel koos men, niet geheel onverwacht, voor saffraan. Iets wat in 1932 reeds genoteerd werd in twee folkloristische publicaties. In tegenstelling tot vroeger kan Peter in zijn Geelse saffraanmoppen met lokale Belgische saffraan werken.

Borstbollen

Aangeboden door Wycam’s Produkten NV uit Sint-Niklaas

Een borstbol, de naam spreekt voor zich, is een Vlaamse snoep die bekend in de oren klinkt. Toch is hij niet terug te vinden in de woordenboeken van Van Dale.

Het maken van borstbollen werd vroeger thuis gedaan: zeer langzaam werd suiker met een lepeltje azijn ingekookt, indien voorhanden werd er een smaakje zoals vlier, munt, enz. toegevoegd. De ingekookte karamel werd uitgegoten op een koude steen.