De 33e editie van de Concours Barman Junior Européen van de hotelscholen in Spa was een klinkend succes.

Achttien leerlingen van hotelscholen uit binnen– en buitenland namen het tegen elkaar op voor de ogen van een veeleisende vakjury. De wedstrijd omvat vier proeven: koffie, bier, champagne en cocktails. Dat laatste onderdeel mag het koninginnenstuk van het concours heten en valt uiteen in twee delen: de bereiding van een klassieker genre Gin-Fizz, Cosmopolitan of Daiquiri, en het bereiden van een eigen creatie op basis van Grand Marnier. Serge Guillou, voorzitter van de Union of Belgium’s Bartenders (UBB) en zijn collega’s houden deze wedstrijd nauwgezet in het oog: techniek én smaak moeten deze ervaren rotten weten te overtuigen.

Damien Fidis van het Institut Saint Vincent de Paul uit Brussel wint de koffieproef en sleept een fraaie koffiemachine van Café Liégeois in de wacht. Hij kan ook bogen op een derde prijs bij de bierproef en een tweede prijs bij de champagneproef. Gertjan Dewulf van Hotelschool ter Duinen in Koksijde behaalt de eerste plaats in de bierproef.

Grote revelatie van het concours is echter de Française Elora Ballan, leerlinge aan het Lycée Hyacinthe Friant in Poligny (Jura). Zij haalt niet alleen een mooie tweede plaats bij de bierproef, maar schrijft zowel de champagne- als de cocktailproef op haar naam, alsook de prijs voor beste buitenlandse student, de speciale prijs voor beste techniek van de UBB én is ook de beste in het algemeen klassement. “Tijdens de wedstrijd had ik een enorme stress, ondanks een stevige voorbereiding. Maar dit resultaat overtreft mijn stoutste dromen”, zegt de duidelijk ontroerde Française, terwijl snel enkele leerlingen van de hotelschool bijspringen om de door haar verzamelde prijzen te helpen vervoeren. UBB-voorzitter Serge Guillou noemt Ballans bartechniek ronduit ‘impéccable.’

Bartender, een mannenberoep zei u?