Passie en ambitie

In 1993 richt Herman Maes zijn importonderneming voor professionele fornuizen op in Harelbeke. Vol passie en ambitie opent hij al snel zijn eigen atelier waar hij hoogwaardige inox keukens vervaardigt. Het meubilair wordt op maat ontworpen en zorgvuldig met de hand gemaakt. Maes Inox groeit snel, voortdurend strevend naar de nieuwste trends en de hoogste kwaliteit. Vandaag hebben zijn inductiefornuizen talloze chef-koks weten te verleiden, waaronder 46 sterrenkoks in 11 verschillende landen.

De visie van de onderneming was vanaf het begin om zich te onderscheiden door innovatie en kwaliteit. Geïnspireerd door de luxe automobielsector wil Maes Inox de hype worden en de stoutste verwachtingen van alle chef-koks inlossen of zelfs overtreffen.

Sergio Herman, René Redzepi en Piet Huysentruyt

Wat hebben Sergio Herman, René Redzepi, de chef-kok van de Noma en Piet Huysentruyt van de Likoké gemeen?

M.M.: “Het streven naar exclusiviteit, het uitdrukken van een veeleisende creativiteit. Ze hebben gekozen voor Maes Inox, omdat wij meer zijn dan een leverancier, we zijn een partner die hen in staat stelt hun persoonlijkheid uit te drukken in een zowel functioneel als avant-gardistisch ontwerp van een keuken die steeds opener en esthetischer wordt: Sergio met zijn met laser gegraveerde tatoeages in de inox, René Redzepi en zijn keuken die volledig uit hout bestaat, Piet en zijn “woud”-keuken…”

Eén keuken per week

53 geïnstalleerde keukens per jaar, dat is precies één per week! Sommige zijn kleiner, maar voor andere duurt het tot 4 weken om ze te installeren. Natuurlijk kunt u zich voorstellen dat dit qua voorbereiding en organisatie een pak werk betekent voor de projectleiders en monteurs.”

Michiel, waarom denkt u dat zoveel chefs op Maes Inox vertrouwen voor de installatie van hun keukens, zelfs in het buitenland? Het is geen beslissing die ze lichtvaardig nemen, want het is hun belangrijkste instrument en het vergt ook een groot budget…

Maes Inox in enkele cijfers:

jaar ervaring in het domein

afgeronde projecten per jaar

De installatie van

keukens van sterrenchefs

Aanwezigheid in

verschillende landen

M.M.: Chefs zoeken partners die hen in staat stellen verder te gaan dan de standaarduitrusting die op de markt beschikbaar is. Om hun persoonlijkheid uit te drukken. Ze willen altijd verder gaan, verder dan de anderen. Zichzelf overtreffen.

Door de vele contacten met de grootste chefs die voortdurend op zoek zijn naar inspiratie, is ons team altijd op de hoogte van de laatste trends. Maes Inox was de eerste die inductiekookplaten integreerde in fornuizen, die de Josper-ovens importeerde, wij hebben de dynamische verwarmingsbrug uitgevonden (die met een druk op de knop in het fornuis kan verdwijnen), barbecues in de keuken geïntegreerd, inox en hout gecombineerd… De keuze voor andere materialen dan inox is momenteel een grote trend. Persoonlijk zie ik veel potentieel voor innovatie in de toekomst, op veel verschillende gebieden.

Bovendien zal de opbouw van een keuken het werk gemakkelijk of complex maken; een intelligente indeling zal van invloed zijn op het aantal benodigde medewerkers, op de hygiëne. Onze werkbladen zijn bijvoorbeeld uit één stuk gemaakt (naadloos) en onze keukens zijn op een hermetisch op de vloer gesiliconeerde basis gemonteerd om een perfecte hygiëne te waarborgen. Wij bestuderen de stroom om besmetting tussen schone en vuile vaat te voorkomen… Als bio-ingenieur van opleiding ben ik me erg bewust van het belang van hygiëne in een keuken.

Onze sterkte is vooral onze durf. Het is in moeilijke situaties dat wij het verschil kunnen maken. Wij aarzelen niet om keukens op 80 meter hoogte met een kraan te laten leveren, zoals in het restaurant Hert op de bovenste verdieping van de Turnova-toren in Turnhout! Vaak moeten we de installaties ‘s nachts doen, omdat een toprestaurant het zich niet kan veroorloven om lang te sluiten. Dus ons hele team werkt hard om ervoor te zorgen dat alles klaar is op de D-dag, net als voor een show of een modeshow. Ik ben erg trots op mijn hele team!”

Dat is allemaal zeer spannend, maar hoe zit het met de prijs?

M.M.: Het is moeilijk om prijzen te noemen omdat er niets standaard is. Het hangt allemaal af van de eisen van de chef. Wij zijn niet de goedkoopste op de markt, maar door op ons te vertrouwen, kan de chef rekenen op onze uitgebreide ervaring en op uitrusting en materialen van de beste kwaliteit, en onze keukens zijn ontworpen om de bedrijfskosten tot een minimum te beperken. Onze fornuizen zijn zo degelijk dat ze praktisch onverwoestbaar zijn! In onze ateliers tonen we de eerste keuken van het restaurant Oud Sluis dat toebehoorde aan Sergio Herman. Hij is meer dan 20 jaar oud en het inox is onaangeroerd. Als je een biljartbal in het midden legt, zal hij niet bewegen! Daarom is de initiële investering vs een keuken die 15-20 jaar perfect werkt op de lange termijn meer dan rendabel.

Uw parcours, uw ambities?

M.M.: “Ik heb een masterdiploma in bio-engineering met een specialisatie in de voedingsindustrie. Die ingenieursopleiding geeft me de Cartesiaanse organisatiegeest die een ideale aanvulling vormt op de creativiteit die al het DNA van de onderneming vormde. Bovendien hou ik van uitdagingen. Ze maken me niet bang. Integendeel, ze geven me juist energie. Ik pas wonderwel bij de visie van de onderneming die me in staat stelt mijn passie voor gastronomie met mijn technische achtergrond te combineren.

Mijn droom: over de Europese grenzen heen gaan en exporteren naar nieuwe landen zoals naar Azië, waar ik vijf jaar heb gewoond: Singapore, Japan, Zuid-Korea, China… Ons aanpassen aan die culturen waar
gastronomie ook een levenskunst is.

Tekst: Pascale Van Weert

BEN MARTIN *****

Als knipoog naar zijn passie voor auto’s deponeert Herman Maes in 2008 het merk Ben Martin, een samentrekking van Bentley en Aston Martin! De vergelijking is snel gemaakt: kracht, functionaliteit, exclusiviteit en design zijn wat ze gemeen hebben.