MiiMOSA is de Europese leider in crowdfunding die uitsluitend gericht is op landbouw en voeding. MiiMOSA is ontstaan uit de wil van de burgers om dichter bij de landbouwers en voedingsondernemingen te staan. De burger wil steeds meer de actor van zijn voeding worden, er actief aan deelnemen en beslissen om een project bij hem in de buurt, een project van eigen bodem te steunen. 70% van de bijdragers steunt immers initiatieven in zijn eigen regio.

MiiMOSA, oorspronkelijk een Frans initiatief dat in 2015 werd gelanceerd, is momenteel actief in Frankrijk en België, en heeft al 1.300 projecten begeleid dankzij de participatie van 9.000 bijdragers in beide landen. Het succes wordt voornamelijk gedragen door de wil van de consument om niet langer een toeschouwer te zijn die ondergaat, maar om een actieve, betrokken actor te worden. De wil van MiiMOSA is om met partners te werken die bereid zijn om met het landbouw- en voedingsecosysteem te werken, en de middelensynergie voor projectdragers in landbouw en voeding te versterken. MiiMOSA brengt landbouwers en producenten in contact met burgers/consumenten en biedt oplossingen aan ondernemingen. Een voorbeeld daarvan is Sophie: “Mijn naam is Sophie, ik heb twee kinderen (en een man). Sinds 2012 werk ik aan de oprichting van een ecologische wijngaard in België. Nadat ik de grondbeginselen van de wijnbouw had aangeleerd in een kleine wijngaard in Oostenrijk, plantte ik de eerste wijnstokken in België in 2016, en opnieuw in 2017 en 2018, om een totaal van 18.000 wijnstokken te bereiken (chardonnay, pinot noir, pinot meunier). De wijngaard legt de nadruk op biodiversiteit en we hebben 500 bomen en struiken geplant (de meeste voor voedingsdoeleinden), we hebben bijenkasten geïnstalleerd, bloemenweiden gezaaid, een uilennest geïnstalleerd, roofvogelstaken… Onze wijngaard maakt deel uit van een plan voor Landbouwmilieumaatregelen dat gesteund wordt door het Waalse Gewest, een mooie erkenning van de inspanning om een uniek model voor duurzame wijnbouw te ontwikkelen.” De synthese van deze getuigenis is heel duidelijk: laten we lokaal en verantwoordelijk eten.

MiiMOSA ?

We spraken met Laura Krsmanovic (de verantwoordelijke voor België) die de positionering toelicht van MiiMOSA, waarvan het adagium is ‘laten we samen de actoren worden van onze landbouw en onze voeding’: “We zagen dat ondanks de opkomst van de crowdfunding slechts een klein deel van de landbouw- en voedingsprojecten aan de burgers werd aangeboden. Tegelijkertijd is er de vaststelling dat de behoeften aan financiering steeds groter worden in deze sectoren waaraan financieringsnetwerken moeten worden aangeboden. De sectoren in kwestie zijn immers kwetsbaarder dan andere sectoren. De crowdfunding vergemakkelijkt de toegang tot een lening, omdat de bank een betrouwbare en niet te verwaarlozen basis van burgerparticipatie vaststelt, wat de geloofwaardigheid van het project vergroot. Dus creëren we een gemeenschap rond projecten. Onze aanpak omvat 2 financieringsformules om tegemoet te komen aan de ondernemingszin, de gift met tegenprestatie die al anderhalf jaar bestaat en de participatielening die tegen eind 2018 wordt gelanceerd. De projecten zijn zo divers dat iedereen er wel een niche van zijn gading in kan vinden: restaurants, charcuterieën, chocolademakerijen, biologische landbouw, koekjesbakkerijen, een ambachtelijke brouwerij, de wijngaard van Sophie en nog vele andere.”

www.m.rtl.be/info/1044831

www.miimosa.com