Zeeduivel is vis van het jaar

Onlangs werd de zeeduivel door de VLAM en door de Vlaamse visserijsector verkozen tot ‘vis van het jaar’. De zeeduivel volgt daarmee de rode poon op.

Het is al de tweede keer dat de zeeduivel, ook wel lotte of staartvis genoemd, die eer te beurt valt.

De keuze voor de vis van het jaar gaat telkens naar een vis die door Vlaamse vissers wordt aangevoerd en die voldoende beschikbaar is. Vorig jaar was er een aanvoer van 509 ton. De visbestanden van zeeduivel doen het goed. Het quotum voor de vangst van de vis werd dan ook recent met twintig procent verhoogd.

De Vlaamse vissers vissen niet gericht op zeeduivel. Hij maakt deel uit van de bijvangst van tong en pladijs. Twee derde van het gewicht van de vis bestaat uit zijn – toegegeven – afzichtelijke kop. In Nederland verkoopt men de vis in de veilingen meestal met de kop eraan. Bij ons halen de vissers de kop er veelal reeds aan boord af. De gemiddelde verkoopprijs in de veiling per kilo staart bedroeg vorig jaar 10,37 euro.

Onbekend

De zeeduivel is nog steeds een relatief onbekende vissoort. Slechts twee procent van de Belgische huisgezinnen haalde vorig jaar zeeduivel in huis. Ook in de restaurants spotten we hem maar heel af en toe op de kaart.

Nochtans heeft deze vis heel wat positieve kenmerken. Zo bevat hij helemaal geen graten, enkel een centraal been. Het visvlees is stevig zodat het perfect op de grill of BBQ kan. Het is blank en heeft een zachtzoete smaak.

NorthSeaChef Pieter Lonneville van restaurant Tête Pressée in Brugge is een fan van zeeduivel: “Zeeduivel is heerlijk om mee te werken. Bakken, stomen, roken, grillen, in vissoep: zeeduivel kan alles aan. De smaak en textuur houden stand in zowel complexe als eenvoudige gerechten.”

Op de voorstelling door de VLAM serveerde Pieter onder andere gepekelde en gerookte zeeduivel, succulent van smaak. Ook kort gegrild op de barbecue kwam de vis uitstekend tot zijn recht.

De VLAM en NorthSeaChefs brachten een folder uit met daarin vijf recepten van Lonneville met zeeduivel, te verkrijgen via de vis(groot)handel.

Ook volgt er nog een wedstrijd voor het beste gerecht met de ‘vis van het jaar’.

www.northseachefs.be
www.lekkervanbijons.be/vis
www.tetepressee.be