Tijdens de 71ste editie van de Garnaalfeesten op 26 juni in Koksijde-Oostduinkerke kroonde Nadine Deetens (58) uit Zwankendamme zich tot winnaar van het eerste Belgisch Kampioen garnaalpellen. Ze slaagde erin om op tien minuten tijd 101,5 gram verse garnalen te pellen.

De (tweede) wedstrijd, waarbij je één jaar lang gratis Koksijdse garnaalkroketten kon winnen door het correct beantwoorden van twee vragen, werd in de wacht gesleept door Jana Seghers uit Koksijde.

Koksijde-Oostduinkerke is dé bakermat van de grijze garnaal. Het is namelijk de enige plek ter wereld waar garnaalvissers te paard nog op garnalen jagen. De garnaalvissers behoren ook tot het Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Wie de garnaalvissers deze zomer aan het werk wil zien, kan de agenda raadplegen via www.visitkoksijde.be/nl/data-en-uren-van-de-gaarnaalvissers-te-paard

Maar ook zonder paard kan je perfect op garnalen vissen. Dat bewijzen de kruiers. Koksijde-Oostduinkerke telt verschillende verenigingen die je graag meenemen op sleeptouw. Ze hijsen je in een echt kruierspak en gidsen je door de golven. Na een succesvolle vangst sorteer, kook en proef je je eigen garnalen.

DV