Meer en meer komt er vraag naar alcoholvrije alternatieven voor de klassieke aperitieven en cocktails. Het stijgend gezondheidsbewustzijn, de strengere controles en de niet aflatende acties tegen alcoholgebruik zijn daarvan zeker de oorzaak. Gelukkig komen er steeds meer alternatieven in de markt die toelaten van een lekkere mocktail te genieten, zonder dat je moet inboeten inzake smaak. Charlotte Matthys creëerde met Nona June alleszins een smaakvol alternatief.

Eigen recept

Charlotte was van in het begin gecharmeerd door de natuur. In haar studententijd experimenteerde ze met kruiden uit de natuurreservaten rondom Gent. In 2017 studeerde zij af als ingenieur biowetenschappen, en daardoor heeft zij wel de juiste achtergrond om een en ander te combineren.

Zij houdt van een goede gin-tonic, maar op bepaalde momenten van de dag is die toch liefst alcoholvrij. Echter, wanneer ze een gin-tonic zonder alcohol vroeg kreeg ze dikwijls een veel te zoete creatie.

Daarom startte ze met het ontwikkelen van haar eigen alcoholvrije gin: Nona June. “Nona June bevat minder dan 5 % suiker en is gemaakt volgens een eigen ontwikkeld recept met 100 % natuurlijke ingrediënten: daaronder jeneverbes, citroen, basilicum, zwarte peper en nog een paar andere. In totaal zitten er negen kruiden of botanicals in: vandaar de naam Nona, het latijn voor negen. Het bijzondere is dat we voor de bereiding zonder alcohol werken, in tegenstelling tot veel andere producten. Bij Nona June wordt stoom gegenereerd die doorheen de kruiden wordt geleid. Met dit procedé heb je heel veel kruiden nodig, de kostprijs aan ingrediënten is dan ook vrij hoog.  De kruiden worden ook elk apart gedistilleerd, pas nadien worden de kruidendistillaten gemengd om het eindresultaat te bekomen, het is een heel arbeidsintensief proces. Het aparte systeem van distilleren met stoom is er ook de oorzaak van dat Nona June licht troebel is.”

Van bij ons

“Nona June is een product van bij ons: het wordt in Oost-Vlaanderen gedistilleerd volgens ons eigen recept, en ook de grondstoffen zijn, waar mogelijk, Belgisch. Het gaat overigens ook over 100 % natuurlijke producten: scheikundige toevoegsels worden niet gebruikt”.

Het verschil tussen een gin and tonic bereid met Nona June in vergelijking met een ‘gewone’ gin is amper te proeven. De eerste indruk refereert duidelijk aan citrus, maar al gauw komen ook de typische gin aroma’s (jeneverbes) en zwarte peper de aandacht opeisen.

Charlotte: “Het verschil zit hem in de balans tussen de negen verschillende kruiden”. Zij werkte dan ook samen met gereputeerde mixologists, sommeliers en sterrenchefs om de smaak op punt te zetten. Verschillende toprestaurants bieden hem nu ook aan als alternatief aperitief.

Goud in Londen

Na opening kan je Nona June nog zes maanden bewaren, liefst in de koeling, zonder dat de kwaliteit merkbaar achteruit gaat. Een ongeopende fles gaat probleemloos een jaar mee.

En waar Charlotte Matthys terecht fier op is: Nona June behaalde zopas de gouden medaille op de ‘London Low & No Masters competition 2021’. In 2020 reeds kreeg Nona June van Het Nieuwsblad de prijs van ‘Beste niet-alcoholische spirit’.

Nona June is te verkrijgen in alle goed geassorteerde horecagroothandels. Je kan ook online bestellen of rechtstreeks contact nemen via de website

www.nonadrinks.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: