POMORSKIE, een departement gelegen in het noordelijke Polen is voor velen van ons ongekend! We vertoeven hier nochtans in een schatrijke wereld.

Gdansk, de hoofdstad, is gelegen aan de Oostzee, waar men de rijkdom terugvindt van de 16de en 17de eeuw. Er heerst een sereniteit van vervlogen en hedendaagse tijden. Je merkt een gestage evolutie, na jarenlang communisme. De nieuwe “volgende” generatie is volop klaar om het helemaal anders aan te pakken, dat is duidelijk te zien als je rondwandelt in de straten en de enorme vernieuwende projecten. De reconstructie van de oude huizen is onvoorstelbaar, de meeste werden verwoest maar terug opgebouwd op traditionele wijze.

On the Highway to HEL
Onderweg naar een zeer uitzonderlijke plaats, met name “Hel”, komen we Sopot tegen. Een kuuroord, maar eenvoudig uitgedrukt is dit het “Knokke” van Polen. Met zijn talrijke luxehotels, heeft het ook de langste houten pier ter wereld! Hier vertoeven is een zeer aangename en ontspannen ervaring.

 

 

Hel
Ten noorden van Gdansk en Sopot vinden we Hel, gelegen op een schiereiland, waar we meerdere badplaatsen vinden. Dit is een zeer populaire weekendbestemming.

Culinair en gastronomisch
Ik had niet gedacht culinair te kunnen genieten, maar uit eigen ervaring bevestig ik het tegendeel. Hier een Michelinster vinden is uit den boze. Maar chefs die in het buitenland hebben gewerkt in restaurants met 2 of 3 sterren zijn wel te vinden. En met wat een passie! De liefde die voortvloeit uit een moeilijk verleden is ook aanwezig in de keuken en hotellerie.

 

 

Amber en zijn schatten
Polen is helaas onbekend en onbemind door zijn verleden en talrijke misverstanden. In Gdansk treffen we niet alleen een museum aan dat als 2 druppels lijkt op het Mas in Antwerpen. Maar ook mogen we onze geschiedenis en de oorlogen niet vergeten, en hier wordt er ontzettend aan gewerkt!

 

 

Laat ons ook niet vergeten dat hier nog een andere schat ligt: amber of anders gezegd barnsteen, een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen. Deze bomen werden veelal aangeduid met de wetenschappelijke soortnaam Pinus succinifera, een nog levende dennensoort. De hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Een steen? Neen hoor, een ware edelsteen, die geschiedenis en waarde in zich draagt!

www.polen.travel