De horeca is inmiddels alweer enkele maanden terug open en hopelijk is het ditmaal definitief. De gasten hebben de weg naar hun favoriete café of restaurant terug gevonden. Maar als professioneel uitbater zal je ongetwijfeld al gemerkt hebben dat er iets veranderd is, dat er veel meer aandacht wordt geschonken aan hygiëne en veiligheid. Tafellakens en servetten voor éénmalig gebruik kunnen daar een speciale rol in spelen.

Restaurants, brasserieën, eetcafés… allemaal hebben ze de deuren terug mogen openen en het grootste gedeelte van de beperkingen zijn op de meeste plaatsen in het land opgeheven. Gelukkig maar. Als uitbater zal je echter wel al gemerkt hebben dat je gasten met een andere ingesteldheid je pand of terras bezoeken. Tot begin 2020 werd er door de horecabezoeker niet of amper gedacht aan veiligheid of hygiëne wanneer hij een horecazaak betrad. De komst van het virus heeft daar (definitief) verandering in gebracht. 

Afstand houden en handhygiëne zijn enkele van de maatregelen waar je als uitbater aandacht moet aan schenken. Maar de veeleisende klant verwacht meer dan dat. Ook éénmaal aan tafel moet er aan hygiëne gedacht worden. Wegwerp tafellakens en servetten zijn een mooi alternatief waar je zeker eens moet over nadenken. 

Vlekken

Akkoord, bepaalde restaurants zweren nog altijd bij stoffen tafellakens. En terecht, ze geven een bepaald cachet aan je zaak. Maar in andere zaken doet het papieren alternatief je tafel absoluut geen oneer aan. De hedendaagse papieren tafellakens zijn immers in niets meer te vergelijken met vroeger toen je ze enkel op rol, aan de lopende meter kon kopen. Die zijn er nog steeds, maar het aanbod is heel erg uitgebreid tegenwoordig.

Papieren tafellakens hebben zo hun voordelen, we sommen ze graag even op. In de eerste plaats verkleuren en verslijten ze niet. Nooit meer saus- of wijnvlekken die bij het wassen toch niet volledig verdwenen zijn, nooit meer irritante gaatjes. Je hebt lakens in alle maten en modellen. Maar ook in kwaliteit is er onderscheid. Er zijn de eenvoudige types, waarmee je perfect je tafel netjes kan dekken. De meer kwalitatieve lakens zijn amper van stoffen tafellakens te onderscheiden. 

Verzegeld

Papieren tafellakens maken het ook mogelijk om in je horecazaak met thema’s te werken of je zaak aan te passen aan bijvoorbeeld de seizoenen. Zo kan je je zaak regelmatig een nieuwe uitstraling geven zonder al te veel inspanningen. En voor elk tafellaken is er een bijhorend servet. Het is dus echt niet moeilijk om een bepaalde sfeer in je zaak te creëren. “Voorgevouwen papieren servetten zijn niet alleen heel erg hygiënisch”, legt Rudy Lemmens, Marketing Manager Benelux van de Duni Group uit, “ze zijn ideaal voor een snelle service. Bestekbakken zijn niet meer van deze tijd. Ideaal zijn bestekzakjes met een apart zakje voor servet en bestek zodat beide altijd proper blijven. Optimale hygiëne bereik je met een verzegeld bestekzakje. Na de afwas steek je het bestek in een zakje waarin ook al een servet steekt en je verzegelt het. De gast opent het aan tafel.”

Niet elke tafel vraagt om een tafellaken. Een mooie loper of placemat zijn net zo uitnodigend en hygiënisch. Vergeet wel niet op voorhand je tafel te ontsmetten. Een ander voordeel van een placemat is dat je ze kan laten bedrukken. Je logo, het menu of de QR-code met de link, publiciteit voor aankomende evenementen met vermelding van sponsors en voor de allerkleinsten in te kleuren tekeningen, als ze niet liever met de smartphone van de mama willen spelen.

Wil je het helemaal hygiënisch houden aan tafel? Denk dan misschien eens aan individueel verpakte vochtige doekjes of peper en zout in individuele papieren zakjes?

Toilet

Meer nog dan aan tafel wordt op het toilet van je zaak een uitstekende hygiëne verwacht. Kleine stoffen handdoekjes zijn misschien wel mooi en geven een bepaalde uitstraling aan je zaak, maar als het om hygiëne gaat is papier een beter alternatief. Ook van de elektrische handdrogers wordt gezegd dat ze niet het meest hygiënisch zijn, zeker wanneer je op een kop moet drukken om het toestel te activeren. Papier is een beter en veiliger alternatief, en het maakt ook veel minder lawaai. Laat wel één van je medewerkers regelmatig controleren of er nog voldoende papier aanwezig is en de vuilbakjes niet uitpuilen.

Milieu

“De aankoop van papieren tafellakens en servetten is een dure aangelegenheid”, wordt wel eens beweerd. Zoals gezegd is er veel verschil in kwaliteit en dat heeft natuurlijk zijn invloed op de prijs. Bovendien neemt de aankoop van stoffen tafellakens en servetten een serieuze hap uit je budget. En vergeet niet dat je deze dagelijks moet reinigen, wat opnieuw geld of tijd kost. 

En welke invloed heeft al dat papier op het milieu? Hygiëne en veiligheid zijn belangrijk, maar onze omgeving is dat ook. Gelukkig kunnen de meeste producenten beide aandachtspunten gemakkelijk combineren, dat bevestigt in ieder geval Rudy Lemmens van de Duni Group: “Alle producten voldoen aan de zeer strenge Europese wetgeving en milieunormen. Kiezen tussen gemak, sfeerbeleving en milieubewustzijn hoort er niet meer bij. Wij werken enkel met FSC gecertificeerd materiaal, wat betekent dat de houtproducten die wij gebruiken afkomstig zijn van verantwoord bosbeheer. Daarnaast gebruiken we ook veel gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen, inkten op waterbasis en dragen al onze producten het OK Compost-label, wat wil zeggen dat ze volledig composteerbaar zijn. En we zijn nog lang niet aan het eindpunt. We werken nu aan servetten en placemats van 100% hernieuwbare materialen die bovendien ook nog duurzaam verpakt worden. Dus bye bye plasticfolie!”

Tekst: WB