De wijnhandel annex restaurant Pegasos is gevestigd in Zonhoven en is gespecialiseerd in Griekse kwaliteitswijnen.

Als wereldwijnmeester en sommelier in Franse en wereldwijnen gaat Vango Grousdanakis de wijnen, met hoge kwaliteitseisen, zoeken in heel Griekenland. Door de beste wijnen bij verschillende wijnboeren te selecteren heeft hij nu een assortiment van 80-tal Griekse wijnen. Naast wijnen vindt u er ook kwalitatief zeer hoog scorende olijfolie en geestrijke dranken zoals onder andere Apostogma, Ouzo, Metaxa…

Evangelos Grousdanakis: “Door de grote variëteit aan druiven, de enorme diversiteit van de bodem, de hoogte en ligging van de wijngaarden kent de Griekse wijn een enorme diversiteit die bij de grootste van de wereld behoort. In Griekenland groeien meer dan 300 verschillende druivensoorten, waarvan de meeste nergens anders groeien. Hierdoor kan deze wijn ook zeer goed de huidige tendens naar een wereldkeuken zeer goed aan en zijn er Griekse wijnen die van aperitief tot dessert kunnen ingezet worden. Het is trouwens in Griekenland dat de oorsprong van de wijncultuur ontstaan is. De Grieken maken al meer dan 4.000 jaar wijnen, maar het aanbod bleef lang beperkt door het grote aanbod vanuit Frankrijk en Italië. De laatste vijfentwintig jaar heeft Griekenland een enorme sprong gemaakt en zichzelf internationaal op de kaart gezet als wijnproducent. Diverse wijnhuizen in Griekenland hebben hun assortiment geprofessionaliseerd en gestandaardiseerd voor massaproductie. Maar Griekenland gaat nu vooruit alhoewel de crisis daar een breuk in veroorzaakt heeft. Zo waren veel van de exportsubsidies geschrapt, maar nu wordt de export opnieuw gestimuleerd. Voor de export zetten de wijnhuizen volop in op de kwaliteitswijnen en de wijnhuizen beheren hun wijnkelders zeer goed. Het grootste deel van de productie is direct verkocht. Zelf ga ik naar wijnbeurzen in Thessaloniki en Athene en heb ik contact met diverse wijnbouwers. Een ander groot voordeel van de Griekse wijnen is ook dat er nog zeer veel arbeid manueel wordt uitgevoerd en dat er een groeiend aantal wijnhuizen op ecologische wijze werken en met respect voor het milieu.”

Seppe Van Beuren (sommelier van het jaar 2016-2017 voor de Provincie Vlaams Brabant): “Deze origine is nog onvoldoende bekend en de druivensoorten zijn eveneens ongekend maar bieden een enorme diversiteit en duidelijk herkenbare stijl.”

www.pegasoswines.be