Pils is het meest gebrouwen bier ter wereld, en op de kaart van elke brasserie en restaurant staat er wel één. Horeca Magazine organiseerde een blinde proeverij.
De proeverij
Plaats van het gebeuren was de hotelschool VTI in Leuven. ’s Ochtends verzamelde zich een bont gezelschap van 15 ‘professionele drinkers’, van zythologen over restaurateurs tot hobbybrouwers, en ook leerkrachten drankenkennis van een paar hotelscholen. Om de journalisten van binnen- en buitenland niet te vergeten.
In een eerste proefronde kreeg deze professionele jury blind 20 pilsbieren te beoordelen. Terwijl ze daarna directeur Willy Jans op een rondleiding door de school volgden maakten redactiemedewerkers van Horeca Magazine het klassement op, en de tien hoogst geklasseerde bieren gingen door naar de tweede proefronde. Alle bieren tijdig, koel en met een goede kraag bij de in totaal bijna 30 proevers krijgen, was de opdracht van de leerlingen, die zich, onder leiding van een aantal leerkrachten, uitmuntend van hun taak kweten. Na het ‘werk’ bood de school aan het gezelschap een smakelijke lunch aan uit de keuken van chef-leerkracht Hugues Braekeleire en zijn leerlingen van het zesde jaar. En, hoe kan het anders, in alle gerechten was er bier verwerkt, dat ook naast het bord geserveerd werd.
De proevers
De leden van de professionele jury hadden allen, elk vanuit zijn eigen discipline, een affiniteit met bier. Ze hadden de opdracht om elk bier binnen een welbepaalde tijd te beoordelen op een aantal aspecten. Per pils konden ze in totaal 100 punten toekennen. Ze kregen elk bier op dezelfde anonieme wijze in wittewijnglazen opgediend.
Aan de tweede proefronde namen ook de leerlingen van het 7de specialisatiejaar Drankenkennis deel. We waren namelijk erg geïnteresseerd te zien in hoeverre de proefresultaten van twee ‘categorieën’ drinkers zouden verschillen: ervaring versus jeugd. Dat ze hun taak ernstig namen, moge blijken uit de foto’s.
Waren zo bereidwillig in het proefpanel te zitten:
• Frank Celis, leerkracht hotelschool VTI, Leuven
• Denis Daems, technisch adviseur hotelschool VTI, Leuven
• Johan Deceuninck, leerkracht hotelschool Ter Duinen, Koksijde
• Patrick D’hondt, kookstudio Nostalgie
• François Didden, restaurant De Proosdij
• Kerim Helaut, De Bieradviseur
• Dirk Huijbrechts, redacteur Horeca Magazine
• Rony Langenaeken, Limburgse Biervrienden
• Peter Nulens, zytholoog
• Bert Salden, journalist (Nederland)
• Dirk-Antoon Samyn, ProWine & Bel-Brew
• Rudi Smeets, hobbybrouwer
• Erik Stroink, manager Horecabeurzen MECC Maastricht (Nederland)
• Suzy Van Espen, leerkracht hotelschool VTI, Leuven
• Henri Wynants, hoofdredacteur Horeca Magazine
De resultaten
De bieren die niet tot in de tweede ronde geraakten, werden zijn (in alfabetische orde):
•Becks Bier (AB Inbev)
•Bock Pils (Palm Breweries)
•Brand Bier (Brouwerij Brand, NL)
•Carlsberg (Carlsberg Group, DK)
•Cristal Alken (Brouwerij Alken-Maes)
•Kronenbourg (Brasseries Kronenbourg, F)
•Mongozo (Brouwerij Huyghe)
•Primus (Brouwerij Haacht)
•Stella Artois (AB Inbev)
•Vedett (Brouwerij Duvel Moortgat)
Opvallend is dat bij de twee proefpanels dezelfde twee bieren aan de top staan. Zou er dan toch niet zoveel verschil zijn in de voorkeur van de jonge generatie vergeleken met de ‘ouderen’?
Resultaten per proefonderdeel:
Kleur: 1. Martens Pils, 2. Bel Pils, 3. Bockor
Schuim (hoeveelheid, fijnheid, duur): 1. Bel Pils, 2. Manneken Pils, 3. Warsteiner
Klaarheid (helder, troebel, vlokken, bezinksel): 1. Bel Pils, 2. Bockor &. Warsteiner (ex aequo)
Neus (sterkte): 1. Bel Pils, 2. Bitburger, 3. Estaminet
Aroma’s (fruit, kruiden, honing, caramel…): 1. Bel Pils, 2. Warsteiner, 3. Estaminet
Smaak (zoet, zuur, bitter): 1. Bockor, 2. Bitburger, 3. Manneken Pils
Mondgevoel (plat, sprankelend, droog): 1. Bel Pils, 2. Bitburger, 3. Warsteiner
Afdronk & nasmaak: 1. Estaminet, 2. Bitburger, 3. Bockor
Met dank aan drankencentrale Prik&Tik voor het ter beschikking stellen van de meeste bieren voor deze tasting, en aan de directie en leerlingen van hotelschool VTI Leuven voor de gastvrijheid en bereidwillige hulp.
Proefresultaten van de leerlingen 7de specialisatiejaar Drankenkennis:
1 Bel Pils (Brouwerij Duvel Moortgat) 74,27%
2 Warsteiner (Warsteiner Brauerei, D) 72,86%
3 Estaminet (Palm Breweries) 71,23%
4 Bitburger (Brauerei Bitburg, D) 70,77%
5 Martens Pils (Brouwerij Martens) 69,05%
6 Bockor (Brouwerij Vander Ghinste) 64,72%
7 Maes Pils (Brouwerij Alken-Maes) 62,89%
8 Manneken Pils (Brasserie Lefebvre) 62,86%
9 Jupiler (AB Inbev) 61,00%
10 Bavik (Brouwerij De Brabandere) 59,78%
Proefresultaten van de professionals:
1 Bel Pils (Brouwerij Duvel Moortgat) 67,47%
2 Warsteiner (Warsteiner Brauerei, D) 66,28%
3 Bitburger (Brauerei Bitburg, D) 66,08%
4 Bockor (Brouwerij Vander Ghinste) 66,03%
5 Estaminet (Palm Breweries) 65,50%
6 Manneken Pils (Brasserie Lefebvre) 65,25%
7 Martens Pils (Brouwerij Martens) 65,09%
8 Bavik (Brouwerij De Brabandere) 63,59%
9 Maes Pils (Brouwerij Alken-Maes) 61,81%
10 Jupiler (AB Inbev) 61,75%