Pils is het meest gebrouwen bier ter wereld, en op de kaart van elke brasserie en restaurant staat er wel één. Horeca Magazine organiseerde een blinde proeverij.

De proeverij

Plaats van het gebeuren was de hotelschool VTI in Leuven. ’s Ochtends verzamelde zich een bont gezelschap van 15 ‘professionele drinkers’, van zythologen over restaurateurs tot hobbybrouwers, en ook leerkrachten drankenkennis van een paar hotelscholen. Om de journalisten van binnen- en buitenland niet te vergeten.

In een eerste proefronde kreeg deze professionele jury blind 20 pilsbieren te beoordelen. Terwijl ze daarna directeur Willy Jans op een rondleiding door de school volgden maakten redactiemedewerkers van Horeca Magazine het klassement op, en de tien hoogst geklasseerde bieren gingen door naar de tweede proefronde. Alle bieren tijdig, koel en met een goede kraag bij de in totaal bijna 30 proevers krijgen, was de opdracht van de leerlingen, die zich, onder leiding van een aantal leerkrachten, uitmuntend van hun taak kweten. Na het ‘werk’ bood de school aan het gezelschap een smakelijke lunch aan uit de keuken van chef-leerkracht Hugues Braekeleire en zijn leerlingen van het zesde jaar. En, hoe kan het anders, in alle gerechten was er bier verwerkt, dat ook naast het bord geserveerd werd.

HM138_FOC_Biertasting_sfeer_30

De proevers

De leden van de professionele jury hadden allen, elk vanuit zijn eigen discipline, een affiniteit met bier. Ze hadden de opdracht om elk bier binnen een welbepaalde tijd te beoordelen op een aantal aspecten. Per pils konden ze in totaal 100 punten toekennen. Ze kregen elk bier op dezelfde anonieme wijze in wittewijnglazen opgediend.

Aan de tweede proefronde namen ook de leerlingen van het 7de specialisatiejaar Drankenkennis deel. We waren namelijk erg geïnteresseerd te zien in hoeverre de proefresultaten van twee ‘categorieën’ drinkers zouden verschillen: ervaring versus jeugd. Dat ze hun taak ernstig namen, moge blijken uit de foto’s.

Waren zo bereidwillig in het proefpanel te zitten:

Frank Celis, leerkracht hotelschool VTI, Leuven

Denis Daems, technisch adviseur hotelschool VTI, Leuven

Johan Deceuninck, leerkracht hotelschool Ter Duinen, Koksijde

Patrick D’hondt, kookstudio Nostalgie

François Didden, restaurant De Proosdij

Kerim Helaut, De Bieradviseur

Dirk Huijbrechts, redacteur Horeca Magazine

Rony Langenaeken, Limburgse Biervrienden

Peter Nulens, zytholoog

Bert Salden, journalist (Nederland)

Dirk-Antoon Samyn, ProWine & Bel-Brew

Rudi Smeets, hobbybrouwer

Erik Stroink, manager Horecabeurzen MECC Maastricht (Nederland)

Suzy Van Espen, leerkracht hotelschool VTI, Leuven

Henri Wynants, hoofdredacteur Horeca Magazine

HM138_FOC_Biertasting_bieren_2_X  HM138_FOC_Biertasting_bieren_1_X

De resultaten

De bieren die niet tot in de tweede ronde geraakten, werden zijn (in alfabetische orde):

•Becks Bier (AB Inbev)

•Bock Pils (Palm Breweries)

•Brand Bier (Brouwerij Brand, NL)

•Carlsberg (Carlsberg Group, DK)

•Cristal Alken (Brouwerij Alken-Maes)

•Kronenbourg (Brasseries Kronenbourg, F)

•Mongozo (Brouwerij Huyghe)

•Primus (Brouwerij Haacht)

•Stella Artois (AB Inbev)

•Vedett (Brouwerij Duvel Moortgat)

Opvallend is dat bij de twee proefpanels dezelfde twee bieren aan de top staan. Zou er dan toch niet zoveel verschil zijn in de voorkeur van de jonge generatie vergeleken met de ‘ouderen’?

Resultaten per proefonderdeel:

Kleur: 1. Martens Pils, 2. Bel Pils, 3. Bockor

Schuim (hoeveelheid, fijnheid, duur): 1. Bel Pils, 2. Manneken Pils, 3. Warsteiner

Klaarheid (helder, troebel, vlokken, bezinksel): 1. Bel Pils, 2. Bockor &. Warsteiner (ex aequo)

Neus (sterkte): 1. Bel Pils, 2. Bitburger, 3. Estaminet

Aroma’s (fruit, kruiden, honing, caramel…): 1. Bel Pils, 2. Warsteiner, 3. Estaminet

Smaak (zoet, zuur, bitter): 1. Bockor, 2. Bitburger, 3. Manneken Pils

Mondgevoel (plat, sprankelend, droog): 1. Bel Pils, 2. Bitburger, 3. Warsteiner

Afdronk & nasmaak: 1. Estaminet, 2. Bitburger, 3. Bockor

Met dank aan drankencentrale Prik&Tik voor het ter beschikking stellen van de meeste bieren voor deze tasting, en aan de directie en leerlingen van hotelschool VTI Leuven voor de gastvrijheid en bereidwillige hulp.

Proefresultaten van de leerlingen 7de specialisatiejaar Drankenkennis:

1 Bel Pils (Brouwerij Duvel Moortgat) 74,27%

2 Warsteiner (Warsteiner Brauerei, D) 72,86%

3 Estaminet (Palm Breweries) 71,23%

4 Bitburger (Brauerei Bitburg, D) 70,77%

5 Martens Pils (Brouwerij Martens) 69,05%

6 Bockor (Brouwerij Vander Ghinste) 64,72%

7 Maes Pils (Brouwerij Alken-Maes) 62,89%

8 Manneken Pils (Brasserie Lefebvre) 62,86%

9 Jupiler (AB Inbev) 61,00%

10 Bavik (Brouwerij De Brabandere) 59,78%

Proefresultaten van de professionals:

1 Bel Pils (Brouwerij Duvel Moortgat) 67,47%

2 Warsteiner (Warsteiner Brauerei, D) 66,28%

3 Bitburger (Brauerei Bitburg, D) 66,08%

4 Bockor (Brouwerij Vander Ghinste) 66,03%

5 Estaminet (Palm Breweries) 65,50%

6 Manneken Pils (Brasserie Lefebvre) 65,25%

7 Martens Pils (Brouwerij Martens) 65,09%

8 Bavik (Brouwerij De Brabandere) 63,59%

9 Maes Pils (Brouwerij Alken-Maes) 61,81%

10 Jupiler (AB Inbev) 61,75%