Een mooi gedekte tafel is niet tot in de puntjes afgewerkt zonder een mooi gevouwen servet. Papieren servetten waren lange tijd volledig uit den boze. De nieuwste generatie wegwerpservetten is echter van zo een kwaliteit dat het onderscheid met de stoffen variant vaak moeilijk te maken is.

Of het nu is in een toprestaurant, waar je aanschuift voor een exquis meergangen menu, of in een brasserie, waar je snel ‘s middags een lekkere lunch bestelt, als klant verwacht je altijd dat je tafel mooi verzorgd is. In de ene zaak zijn de verwachtingen uiteraard iets hoger gespannen dan in de andere. Linnen servetten, helderwit gewassen, netjes gesteven en minutieus gestreken, zijn sinds mensenheugenis de standaard. Sierlijk gevouwen op het bord of simpelweg dubbel geplooid onder je bestek, een linnen servet geeft altijd een bepaald cachet aan je tafel. Toch krijgt de servet voor eenmalig gebruik langzaam maar zeker een vaste plaats op heel wat tafels. Heel onlogisch klinkt dat niet: de moderne servetten zijn in niets meer te vergelijken met de oude, kleine papieren dingetjes van vroeger. In het ergste geval lag op je bord een exemplaar met het logo van één of andere leverancier en kon je er net een druppeltje saus mee uit je mondhoeken verwijderen, maar mooier werd je tafel er niet van.

Eenmalig

De nieuwe servet voor eenmalig gebruik heeft dezelfde stijl en de klasse van haar stoffen collega. Hier gaan we even dieper op de voordelen in. Deze servetten waren in het verleden steevast van papier gemaakt. Daar is inmiddels verandering in gekomen. De meest moderne versie is gemaakt van een revolutionair materiaal dat de voordelen van een papieren servet combineert met de uitstraling van linnen. Handig toch.

Zoals de naam laat vermoeden gooi je de servet na gebruik gewoon weg. Geen werk met verzamelen, wassen en alle andere handelingen. Tijd-, energie- en geldbesparend dus. ‘Slecht voor het milieu’, is een vaak gehoorde opmerking. Wasmiddelen zijn uiteraard ook niet meteen een zegen voor het milieu en grote fabrikanten van papieren servetten hebben vaak een bewust uitgekiende milieustrategie. Het papier komt enkel van verantwoord beheerde bossen.
Ook wat de hygiëne betreft, is de servet voor eenmalig gebruik een grote stap voorwaarts.

Papieren servetten van de nieuwe generatie doorstaan ook de vergelijking met stoffen servetten wat stevigheid betreft. De laatste generaties papieren servetten mag je sterk als stof noemen omwille van hun ‘sponsgehalte’. Wij namen de proef op de som en sopten een plasje water droog met een papieren servet. We behielden een stevige servet die je zelfs zonder problemen kan uitwringen. Wat overblijft, is uiteraard nog nat, dat is met stof net zo, maar kan je zeker nog een servet noemen.

 

Het oog wil ook wat

Comfort en stevigheid zijn uiteraard twee belangrijke eigenschappen van een goede servet. Het uitzicht is dat zeker ook, het oog wilt immers ook wat. De eigenaar van een goede horecazaak is niet enkel bekommerd om wat op het bord verschijnt, maar ook om het decor waarin dat bord geserveerd wordt. Het is echter niet altijd eenvoudig om op een simpele en goedkope manier in te spelen op trends en rekening te houden met seizoenen, feestdagen en speciale omstandigheden. De gemakkelijkste manier is misschien wel werken met servetten voor eenmalig gebruik. Je vindt ze in alle mogelijke kleuren en sommige modellen zijn afgewerkt met een mooi reliëf, wat de servet alleen maar meer uitstraling geeft, net zoals linnen servetten versierd met fraaie stiksels. Gewoon door je tafel in een andere kleur te dekken, creëer je in je restaurant, brasserie of eetcafé een totaal andere sfeer en zorg je voor een aangepaste stemming. Je gasten zullen dit zeker naar waarde kunnen schatten. Ook tafellakens zijn er tegenwoordig voor eenmalig gebruik, uiteraard eveneens in alle kleuren van de regenboog. Alle combinaties zijn mogelijk, maar let er wel op dat je tafel geen bonte kakofonie wordt, zeker wanneer je ook nog eens gaat werken met placemats of lopers. Wanneer je echter vasthoudt aan je stoffen tafelkleedjes, van welke kleur dan ook, zal je versteld staan van het resultaat van te werken met kleuren.

Het is bovendien niet enkel de servet die voor kleur en uitstraling moet zorgen. Kaarsen en bloemstukken spelen een even belangrijke rol. Ook hier kan je op een simpele manier spelen met kleuren.

Tot slot is er nog de manier waarop je de servet presenteert. Een mooi gevouwen servet bepaalt in belangrijke mate het karakter van je tafel en bij uitbreiding van je hele zaak. Wil je een romantische sfeer of mag het wat zakelijker zijn, wil je dat je tafel luxe uitstraalt of eerder feestelijke gezelligheid? Door je servet op de correcte manier te vouwen heb je het allemaal in de hand. Overigens, de moderne papieren servet is van een dergelijke kwaliteit dat je er zonder problemen hetzelfde resultaat mee kan bereiken als met een linnen servet…

 
Frans Rombouts