De net afgelopen Horecatels in Marche-en Famenne verwelkomde zo’n 400 exposanten en 37.464 bezoekers, een stijging van 9,82% tegenover 2014.Horecatel wordt steeds meer een ‘Belgische’ beurs: van de exposanten was 43% Nederlandstalig, en er komen ook steeds meer bezoekers uit Vlaanderen.

 

Wedstrijden

Niet enkel de exposanten, maar ook de wedstrijden trokken veel volk. Een overzicht.

 

WexProCup

Jonge chefs uit een restaurant met vermelding in Gault&Millau moesten in 150 minuten een wachtbordje, een voor- en een hoofdgerecht maken met slakkenparels (Escargotière de Warnant), forel (viskwekerij Wanne) en rund ‘Limousin d’Ardennes.

Palmares:
1. Loucas Mengal (L’Eveil des Sens, Montigny-le-Tilleul).
2. ex aequo Delphine Ronsyn (Il était une fois, Nivelles) en Adrien Derenzis (La Part des Anges, Ragnies).
Curtis Mulpas (Le Violon d’Ingres, Parijs) krijgt de ‘deelnemersprijs’.

 

Trophée Pâtisserie

Na 6 uur wedstrijd, waarin jonge patissiers en chocolatiers het beste van zichzelf gaven, volgde het verdict van de jury.

Palmares:
1. Damien Rousseau (Pâtisserie Jean-Yves Wilmot, Mettet).
2. Louis Taine (Potel et Chabot, Parijs).
3. Nozaki Mazayuki
(Pâtisserie-Chocolaterie Yasushi Sasaki, Brussel).
De ‘deelnemersprijs’ ging naar Maurits Van Lookeren (Pâtisserie De Baere, Sint-Lambrechts-Woluwe).

 

Innovatieprijzen

Voor de Innovatieprijzen 2015 kwam er een nieuwe formule. De twee categorieën ‘Food’ en ‘Non Food’ werden behouden maar na een eerste selectie door een jury van horecajournalisten en andere professionals, gingen de juryleden naar de standen van de 10 genomineerden om zo de kwaliteit van de voorgestelde innovatie ‘live’ te beoordelen. Hieruit kwamen dan de 6 laureaten.

Food

1. Escargotterie de Warnant voor de ‘Perles de gris’ (slakkeneitjes).
2. Cnudde voor de ‘Alginaatparels ontwikkeld door Sphery+’ (gekleurde parels met nieuwe smaken).
3. Le Safran Gaumais voor de ‘Gelée de Sauternes au Safran Gaumais’.

Non Food

1. CD Constructs voor ‘Adande Shallow Drawer’ (vries- en koellades die zeer weinig ruimte innemen).
2. Lightspeed Belgium voor de toepassing ‘Lightspeed’ (waarmee men in een restaurant door middel van een smartphone kan betalen; ontwikkeld samen met Bancontact/Mister Cash).
3. Table Manager voor de Table Phone (systeem voor tafelreservatie per telefoon, zelfs als het restaurant het telefoongesprek niet kan aannemen).

www.horecatel.be