De UBB is de enige vereniging van barprofessionals in België die erkend wordt door de International Bartenders Association (IBA). Met een ledental van gepassioneerde leden dat gestaag groeit, is de UBB in voortdurende ontwikkeling en weet de regels van de kunst en de internationale recepten te koppelen aan de moderne trends op drankgebied. De kwaliteit van de producten en van de dienstverlening, het professionalisme van het vak, creativiteit en humor staan altijd centraal. 

www.bar-ubb.be

De eerste aanzet voor een Belgische vereniging van bartenders werd in 1951 gegeven door Henri Dolferus. Uiteindelijk werd ‘Union of Belgium’s Bartenders’ (UBB), weliswaar onder een Frans-Nederlandse benaming in 1961 opgericht door een aantal bartenders die de know-how en de ‘Art of the Bar’ hoog wilden houden. In datzelfde jaar werd de UBB als enige Belgische vereniging toegelaten tot de International Bartenders Association (IBA).

Sindsdien is de UBB er steeds op vooruitgegaan, en onder huidig voorzitter Serge Guillou wordt het professionalisme van de leden steeds maar sterker: in 2005 werd UBB-lid Sergio Pezzoli in Helsinki zelfs IBA-wereldkampioen.

Naast de organisatie van workshops, demonstraties en bedrijfsbezoeken organiseert de UBB ook een aantal wedstrijden:

  • Beste Jonge Bartender van Europa (voor leerlingen aan hotescholen);
  • Calvados Nouvelle Vogue (selectie van de Belgische professionele kandidaat en leerling voor de internationale wedstrijd);
  • Nationaal UBB-kampioenschap (de winnaar gaat naar het IBA-wereldkampieonschap inSofia, Bulgarije);
  • Belgium Giffarde West Cup;
  • Wedstrijd Marie Brizard & Cinoco.