Op maandag 28 november won Elise De Waele (24 jaar) de Ruinart Sommelier Challenge 2022 van België. Een prestigieuze wedstrijd waar in totaal 26 top sommeliers aan deelnamen. De jury bestond uit Kristel Balcaen – champagne ambassadeur, Florence Boubee Legrand – oenoloog Ruinart, huidig beste Belgisch sommelier Stephane Dardenne en vorige winnaars van de Ruinart Challenge, Charlotte Crul & Jasper Van Papeghem.

De wedstrijd bestond uit een blinde degustatie van dit keer 4 witte wijnen die perfect in het Engels schriftelijk moesten besproken worden. Belangrijk was of je de wijnen begreep en uiteraard welke druiven, geuren, foodpairing je erbij zou geven… Uiteindelijk werd Elise De Waele tot winnaar uitgeroepen, iets wat ze niet verwacht had naast al die top sommeliers. Na de degustatie volgde nog een zeer leerrijke masterclass van oenoloog Florence van Ruinart.

Haar prijs mag ze volgend jaar in de zomer verzilveren in de Champagne want dan mag ze met alle sommeliers die de Ruinart Challenge wonnen een week naar de Champagne om meer bij te leren over de regio. Iets waar ze enorm naar uitkijkt. De wedstrijd gaat uit van Ruinart champagne zelf in verschillende landen ter wereld, de Europese winnaars worden dan uitgenodigd voor een week in de Champagne.

Elise heeft momenteel haar eigen zaak Brasserie Ruislé die ze samen met haar stiefvader (de chef) runt sinds juli 2021. Ervaring deed ze op tijdens stages en weekendwerk in de Karmeliet, Hertog Jan, Sans Cravate, The Ritz en The Savoy in Londen en Royal Champagne hotel & spa. Ze stelde ondertussen al een leuke betaalbare wijnkaart samen die toegankelijk is voor iedereen. In de Brasserie kan iedereen terecht voor een simpele lekkere keuken en wijnen uiteraard.

Locatie van de wedstrijd; art studio Sophie Cauvin in Brussel
Datum; 28 november 2022

Brasserie Ruislé
Kasteelstraat 9, 8755 Ruiselede
info@brasserieruisle.be