Gin, rum, bier, vruchtencrèmelikeur, champagne, whisky, witte wijn… Met de feestdagen voor de deur verrast u uw klanten met deze dranken die uw aperitieven en uw recepten een feestelijk tintje geven.

Rhumarkable, distilleerderij Gervin

Germain Stiévenart richtte zijn distilleerderij in Peruweltz (Henegouwen) op in 1976. Na de historische ‘Amer Gervin’ ontstond een hele reeks sterkedrank, zoals een likeur van witlof of een gin op basis van een bierdistillaat (‘Charismatic’). De nieuwste creatie van Vincent Stiévenart, zoon van Germain, is ‘Rhumarkable’. Rum (sap van rietsuiker en melasse uit Frans West-Indië en Jamaica), maceratie van ‘bio’ sinaasappelen (uit Sicilië) en drievoudige distillatie. Om ‘natuur’ met ijs of in cocktails te drinken.

www.gervin.be

Bertinchamps, de eerste distilleerderij in Europa die gins en tonics produceert om ze te combineren

We kennen de bieren van deze brouwer uit Gembloux in de provincie Namen. Maar nu distilleert Bertinchamps ook drie gins (‘Farmed’ genaamd) en bij elk daarvan hoort een eigen tonic, eveneens geproduceerd door deze brouwer-distilleerder. Een primeur in Europa! De gin ‘Botanical’ is gemaakt van koriander en Belgische hop, en gaat vergezeld van een hoptonic. De ‘Fruited’ combineert bosvruchten en steranijs. Hij wordt gedistilleerd na een maceratie van 48 uur. Een zwarte-bessentonic wordt erbij aanbevolen. De ‘Gastronomical’, ten slotte, wordt gemaakt na een maceratie van oesterschelpen, plankton en kruiden gedurende 7 dagen. Een citroen- en gembertonic wordt eraan toegevoegd. Voor het einde van het jaar zal een nieuwe gin worden aangeboden, geproduceerd met pinot noir-druivendraf van het Domaine vinicole de Mellemont. Voor de nieuwe creatie van Marc-Edouard Humblet wordt een nieuwe tonic voor hem ontwikkeld met druivensap.

www.farmed.be

Bon Secours Blonde de Noël, Brouwerij Caulier

Dit is een van de zeer zeldzame lichte bieren bestemd voor de eindejaarsfeesten. Het is een ‘tripel’ (9°) met moutige, hoppige, fruitige noten (citrusvruchten zoals pompelmoes) en toetsen van kruiden, koriander en bittere sinaasappel). Hergist op fles is hij beschikbaar in 33 en 75 cl, maar ook in magnum (1,5 liter) en in vaten van 20 liter.

www.brasseriecaulier.beer

Crème de Griotte Trénel en Crémant de Bourgogne

Het Huis Trénel staat bekend om zijn likeuren en vruchtencrèmelikeuren en produceert een opmerkelijke Crème de Griotte de Bourgogne van 18° vol. De Montmorency-kersen worden in een vat gedaan voor maceratie met alcohol. Geperst, gefilterd en gezoet, doet deze crèmelikeur denken aan kersenpitten en amaretto. Hij is fris en fruitig, en kan worden genoten met ijs, met pure chocolade, of in een saus bij gevogelte. Uitstekend bij eend. 

www.trenel.fr

verdeeld door www.vasco.com

Gewurztraminer Vendanges Tardives van Clos Saint Landelin 2017, Domaine Muré (Elzas) – Biodynamie

De familie Muré bezit deze Clos (in monopolie) in Rouffach in het zuiden van de Elzas. De intensieve bezonning van de wijngaard van 12 hectaren (in biodynamie) zorgt voor zeer rijpe en, in sommige jaren, late oogsten. Deze grote zoete wijn doet denken aan gekonfijt fruit (sinaasappel, mandarijn), met een kruidig vleugje in de afdronk (licht saffraan). Hier is het advies voor een feestmaaltijd: na het hoofdgerecht smaakt hij perfect bij foie gras, sterke kazen (Munster, Herve, Stilton) en vruchtendesserts (peer, mandarijn). Serveer hem op 8-10°. Niet aanbevolen: hem serveren aan het begin van een maaltijd. Het suikergehalte zal dan de rest van de maaltijd overweldigen. 

www.vinspirard.be

Rouge Noir, gin van het wijndomein Entre Deux Monts

Dit is nieuw. Dit domein, gelegen in het Heuvelland, tussen de Rode Berg en de Zwarte Berg, produceert witte en rode wijnen van bekende druivenrassen zoals chardonnay, pinot noir, pinot gris, merlot enz. Maar Martin Bacquaert wilde zijn ­assortiment ­uitbreiden en ook een gin aanbieden. Hij verzamelt planten en bloemen, dicht bij de wijngaard, zoals korenbloem, kamille, duizendblad, zuring, klaproos, waaraan hij het historische ingrediënt van deze drank toevoegt, de jeneverbes. De alcohol is een wijndistillaat dat zes jaar op eikenhouten vaten heeft gerijpt. Hij wordt gedistilleerd door Filliers. Bloemig, met een lichte vinositeit, wordt hij klassiek gedronken met een tonic (aanbevolen: de fever tree) of puur, met ijs.

www.entre-deux-monts.be

Champagne Telmont: ‘In de naam van de aarde’

Dit is in zekere zin het motto van dit merk, een familiebedrijf dat is uitgebreid met verschillende aandeelhouders, onder wie de acteur Leonardo di Caprio. Bio is niet de enige prioriteit van dit domein dat gelegen is in Damery, nabij Epernay. Er wordt gestreefd naar 100% bio in de eigen wijngaarden en die van de partner-wijnbouwers, maar ook naar ontwikkeling van de biodiversiteit. Qua verpakking is het gebruik van ­individuele kisten uitgesloten en de wijn wordt nu uitsluitend gebotteld in 100% recycleerbare (en lichter in gewicht) groene flessen van 85% gerecycleerd glas. Geen gebruik van luchtvervoer voor de verzendingen… Cuvées die vaak verwijzen naar de fruitigheid van het druivenras pinot meunier, die veel reservewijnen gebruiken (tot 75%) en zeer laag gedoseerd zijn. Met een etiket met zeer veel uitleg over de assemblages, de degorgeringsdatum… Telmont zal ook de officiële champagne zijn van het Festival van Cannes en van de wedstrijd van de beste Belgische sommelier georganiseerd door de Belgische Sommerliersgilde.

Distributie: Remy Cointreau Belgium 02/2090 820

Glenmorangie ‘The Original’ 10 years in Bourbon Cask

Een nieuwe verpakking voor deze beroemde ‘single malt’ van de Highlands. Oranje karton (een knipoog naar Veuve Clicquot, een Champagnemerk dat tot dezelfde groep behoort?), een fles met een taps toelopende hals en een bredere schouder: het resultaat is zeer stijlvol.

In de mond is de tien jaar rijping op Amerikaanse bourbonvaten niet waarneembaar, op een onvermijdelijke houtsmaak na, die echter neutraal is wat betreft de herkomst. Lichte vanilletoetsen, noten van rijpe peer en een vleugje honing: we vinden het typische karakter van het merk terug. De vroegere eigenaar van Glenmorangie, dhr. Mac Donald, genoot ervan als aperitief met een schijfje sinaasappel in zijn glas. Het proberen waard.

www.glenmorangie.com

De Champagnes van WimWines

Wim Pelgrims houdt van Champagne. En zijn aanbod van de ‘koning van de bubbels’ is interessant. Allereerst met twee merken die tot de beste van de appellation behoren: Larmandier-Bernier (met in het bijzonder de extra brut ‘Latitude’, een 100% chardonnay) en De Souza (‘tradition brut’ die chardonnay, pinot noir en meunier combineert). Maar ook minder bekende huizen zoals Bereche & Fils (de Champagne van het huis van het beroemde restaurant ‘Noma’ in Kopenhagen), M. Hostomme met een goede prijs-kwaliteitsverhouding (‘Champagnehuis’ van het restaurant van Sergio Hermann, ‘AIRrepublic’), Fallet met zijn niet gedoseerde blanc de blancs en Chantal Lallemand met een extra brut voor een zeer interessante prijs.

www.wimswines.com

Patrick Fiévez