Met veel enthousiasme juichen we toe dat er zich iedere editie meer vrouwen kandidaat stellen in de prestigieuze wedstrijd ‘Beste Sommelier van België’. We zien ook jaar na jaar dames die hoge punten scoren in de halve finale maar dit keer is het prijs! De kans bestaat dat er eentje de finale zal halen. Charlotte Crul (Cuines-33/Knokke-Heist) moet zich wel eerst nog verzekeren van een finaleplaats, aangezien enkel de beste drie halve finalisten doorgaan. Dries Corneillie (De Jonkman/Brugge) en Stéphane Dardenne (L’air du Temps/Eghezée), twee vaste klanten in de finale, zijn reeds geplaatst.

De derde plaats daarentegen moet nog betwist worden tussen drie halve finalisten met gelijke punten. Trésor Vets (The Jane/Antwerpen) en Maxime Sanzot (Pré de Chez vous /Vedrin) zijn ex aequo met Charlotte. De jury heeft wel vijf keer nageteld maar kan niet anders dan de drie een kans te bieden in de finale te geraken.  

De halve finale van 5 oktober LL.

De halve finale had voor het eerst plaats bij brouwerij ‘De Koninck’ in Antwerpen en omvatte vijf praktische proeven. Gezien de COVID-omstandigheden en een uitzonderlijk grote opkomst halve finalisten, was het niet eenvoudig om dit alles veilig te organiseren. De groep werd in tweeën gesplitst om het praktische examen parallel met het theoretische gedeelte te laten verlopen voor de twee groepen, met halfweg een wissel. Bij deze sommelierwedstrijd zijn de organisatoren (Vereniging Vlaamse Sommeliers VVS en de Belgische Sommeliers Gilde) op zoek naar de meest complete vakman/vrouw uit onze sector.  Hij/zij wordt beloond met de titel. Daarom is het belangrijk dat de setting van de proeven voldoende varieert. Dat kan gaan van een trendy wijnbar tot een gerenommeerd sterrenrestaurant.

Het Tribunaal

De proeven, die elk 6 minuten duurden, omvatten het proeven en beschrijven van twee schuimwijnen, het blind proeven van een Vintage Port met bijkomstige foodpairing (keuze tussen patrijs/blauwe kaas en paddenstoelen), het geven van wijnadvies in een wijnbar, waar de klanten twee spraakvaardige pseudo wijnkenners waren en een bierproef, waarbij men enerzijds de juiste bieren blind bij de juiste flesjes moest plaatsen, maar eveneens de stijl van het bier moest omschrijven.

De meest gevreesde proef was echter ‘Het Tribunaal’! In een aparte ruimte op de eerste verdieping werden de kandidaten geconfronteerd met de chef die een boze cliënte had uitgenodigd na een klachtenmail. De reactie en de psychologie van de kandidaat werd hier zwaar op de proef gesteld onder het wakende oog van de jury.

De vraagstelling was de volgende: “Ondanks we de Champagne op voorhand hadden besteld, moesten we wachten op ons aperitief daar deze niet koud genoeg was”. “U hebt ons niet verwittigd dat onze wijnkeuze bij de ceviché van makreel een orange wine bleek te zijn, een verschrikkelijke combinatie volgens onze gasten”. “Het heeft ons gestoord dat u tijdens onze maaltijd verschillende keren aan het praten was met een collega, bovendien ging het meermaals over het slecht functioneren van de keuken, met verwijten naar de chef!”.  Dikke druppels zweet verschenen op menig kandidaat hun voorhoofd. Men zou voor minder kraken nietwaar? Maar de strafste kandidaten hielden stand!

Voorronde en finale uitgesteld!

Om de derde finalist te selecteren zal de organisatie een voorronde houden alvorens aan de echte finale te beginnen. Wat deze korte proeven zullen inhouden is nog niet bekend. Ook de datum en plaats waarop de finale zal plaatsvinden zijn nog een groot vraagteken. De nieuwe maatregelen die de diverse regeringen afkondigden, waaronder de sluiting van de HORECA en, meer recent, de sluiting van culturele centra, hebben roet in het eten gestrooid van het ‘moment suprême’ van de Belgische sommeliers. De vooropgestelde datum is nu 22 november maar niets is zeker of deze datum kan aangehouden worden. Deze hoogmis is dus waarschijnlijk uitgesteld naar een nog niet bepaalde datum maar de organisatie hoopt om voor het jaareinde een oplossing te vinden (desnoods gedeeltelijk online). In afwachting van die finale zijn Dries, Stéphane, Charlotte, Trésor en Maxime een beetje onze ex aequo “Beste Sommelier van België” 2020

Tekst: Andy De Brouwer

Halve finalisten 2020:

CHARELS AURELIE
COLLARD VINCENT
CORNEILLIE DRIES
CRUL CHARLOTTE
CUYPERS DIMITRI
DARDENNE STEPHANE
DEBLANDRE CEDRIC
DEMUYNCK MICHEL
JASSOGNE PASCAL
MICHEL LENY
NOE WESLEY
QUEFFELEC LOIC
SANZOT MAXIME
SMET TOM
VANDERSTRAETEN LISA
VANDERSTUYFT FLORENT
VAN LANDEGHEM SAM
VAN VLIERBERGH GILLES
VETS TRESOR

Winnaars Beste Sommelier van België 1960 - 2019

1960 Louis Dobbelaere
1961 Oreste Bonola
1962 Jean Everard
1963 Louis Wynants/Ludwig Kloek
1964 Mathilde Capro/Herman Pevenage
1965 André Van Hauwermeiren/François Stas
1966 Fernand Delpire
1967 Alexandre Lefevere/Paul Hicter
1968 Willy Van Hauwermeiren/Elisabeth Mabille
1969 André Gorissen
1970 Jacky Zia
1971 Roland Verbraeken
1972 Werner Desutter
1973 John Naessens
1974 Philippe Dekens
1975 Christian Lambert
1976 Noël Pauwels
1977 Guido Simons
1978 Carlo Zecchin
1979 Hervé Debelle
1980 Harold Follet †
1981 Jean-Marie Maes
1982 Herman De Dapper
1983 Hugo Steels
1984 Benoit Rousse
1985 Frank Desmedt
1986 Marc Wattier
1987 Maurizio Fiorelli
1988 Eric Boschman
1989 Gérard Garroy
1990 Guido Francque
1991 William Wouters (Pazzo)
1992 Dominique Gobert
1993 Lode Heynderickx
1994 Eddy Dandrimont
1995 Lieuwe Ribbens
1996 John Sterckx
1997 Marcel Troisfontaine †
1998 Michel Delrée
1999 Xavier Faber
2000 Bob Zaman
2001 Luk De Rooze
2002 William Wouters (Comme Chez Soi)
2003 Stijn Van der Beken
2004 Joachim Boudens
2005 Yann Satin
2006 Stefaan Camerlinck
2007 Aristide Spies
2008 Kees Dobbelaar
2009 Tim Vandeput
2010 Kris Lismont
2011 Pieter Verheyde
2012 Steven Wullaert
2013 Yanick Dehandschutter
2014 Antoine Lehebel
2015 Benoît Couderé
2016 Joery De Lille
2017 Jasper Van Papeghem
2018 Tom Ieven
2019 Gianluca di Taranto

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: