Afgelopen maandag 27 september werd de 20e editie afgesloten van de SIRHA in Lyon, een langverwacht evenement voor horeca- en voedingsprofessionals. Deze tweejaarlijkse vakbeurs, die internationaal gevolgd wordt, was in zekere zin de editie van het herstel. Hij kwam al zijn beloften na.

Enkele kerncijfers:

De Sirha in Lyon staat voor meer dan 2.000 exposanten, 350 nieuwe producten en innovaties, 60 wedstrijden en masterclasses, waaronder de Bocuse d’Or, de wereldbeker patisserie, het kampioenschap voor Maître d’hôtel, de Gargantua (wedstrijd voor de beste catering kok) en … meer dan 140.000 bezoekers. En, wat belangrijk is in de huidige context, meer dan 15 ton door de Voedselbank ingezamelde voedingsmiddelen. 

Genoeg om je ervan te overtuigen dat een bezoek de moeite waard is! Opgelet, de vakbeurs is tweejaarlijks, de volgende editie is in januari 2023.

Bocuse d’Or:

De grootste gastronomische wedstrijd ter wereld werd gewonnen door de Fransman Davy Tissot en zijn team. Als Meilleur Ouvrier de France sinds 2004 en chef van het sterrenrestaurant Saisons à Ecully had de Lyonnais in 2019 al de Bocuse d’or France gewonnen. Het was met het beeld van Davy Tissot op de hoogste trede van het podium dat de Sirha Lyon onder een daverend gejuich werd afgesloten.

“Techniek en creatie, engagement en menselijke waarden worden in de verf gezet als onthullend voor het grote talent van de Haute Cuisine van morgen. Een universele taal, die op de 5 continenten wordt begrepen en die tot uiting komt in even gevoelige als spectaculaire creaties, borden en schotels, in de bruisende sfeer van een publiek van enthousiaste aanhangers.”

 Doet de beroemde trofee jou ook dromen? Aarzel dan niet om jezelf een reproductie in hars van het beroemde gouden beeldje of een gouden USB-sleutel met de beeltenis van dhr. Paul cadeau te doen!

Kampioenschap voor Maître d’Hôtel

Hoewel België dit jaar niet deelnam aan de Bocuse d’Or, was het goed vertegenwoordigd op het kampioenschap voor Maître d’Hôtel. Dit was de derde editie van deze wedstrijd waarbij de deelnemers aan verschillende proeven deelnamen (kunst en techniek van het serveren, kunst van het wijn schenken, kunst van het koffie schenken).

Andy De Brouwer (restaurant ‘Les Eleveurs’, in Halle) won de tweede plaats van de wedstrijd, gevolgd door Emmanuel Klein, Maître d’hôtel bij Choux de Bruxelles. De eerste plaats werd gewonnen door de Fransman Corentin Gallene.

Sirha Innovation Awards:

De bezoekers stonden te popelen om contacten te leggen en een reeks transacties af te ronden die door de pandemie waren uitgesteld, maar zij waren ook erg op zoek naar nieuwigheden, wat getuigt van een geest van vernieuwing en de wil om er weer tegenaan te gaan in een sector die sterk getekend wordt door de crisis. 

Van de 350 innovaties die op de vakbeurs werden gepresenteerd, werden er 12 bekroond met de innovatieprijs:

Categorie Producten, Dranken, Ingrediënten

Les Bouchées Salées van St Michel Biscuits: de beroemde madeleine verkrijgbaar in 3 hartige versies: Pesto & Parmezaan, Olijf & Kruiden van de Provence, Kerrie-Kokos en Emmental & Cheddar. 

‘Sucre Positif®’-desserts van La Compagnie Des Desserts: Absolument Framboise, Rondement Citron en Carrément Chocolat zijn medeondertekend door Alixe Bornon, die gespecialiseerd is in gebak met een gecontroleerde glycemische index (tussen 30 en 60). 

L’Orbe Vodka & Caviar van Pernod Ricard & La Maison ­Nordique: de eerste natuurlijke infusie van wodka met keizerlijke kaviaar van Sologne. Verbazingwekkend en verfijnd. 

Oabika par Valrhona: een stroperig, amberkleurig cacaosapconcentraat op basis van cacaoslijm, het witte vruchtvlees dat de bonen in de peul beschermt en dat tot nu toe weinig werd gebruikt.

Les Pains Cuisinés van Bridor: dit nieuwe product, dat het resultaat is van een samenwerking met Sébastien Canonne, MOF, tilt bakkerijproducten op het niveau van de gastronomie. 

Salade d’algues nomade à la japonaise van Bord à Bord / ­Algue Service: een zeewiersalade die ‘op Japanse wijze’ wordt gerehydrateerd en ecologisch ontworpen is ‘op Bretonse wijze’. Zeer trendy street food.

Tucupi van Manioca Amazon Forest Flavors: een gefermenteerde en gekruide bouillon op basis van wilde maniok van het Amazonewoud. Deze bouillon, die traditioneel wordt gebruikt om voedsel in het woud te kruiden en te bewaren, wordt nu gebruikt om alledaagse maaltijden te bereiden.

Categorie Ecologisch Verantwoord

Mélange du Potager de ­Marion van Berry Graines: een gebruiksklaar mengsel van quinoa, koraallinzen, lijnzaad voor vezels en omega 3 en gedehydrateerde groenten. 

Categorie Materialen, Uitrusting, Producten, Technologieën, Diensten

Ivario Pro van Rational: een multifunctioneel contactwarmtekooksysteem dat de conventionele toestellen voordelig vervangt en waarmee je kunt pocheren, sauteren en bakken in één enkel toestel, tot 4 keer sneller en met 40% minder energie.

Natexair ADS van Safexis: een combinatie van UV-lampen en zeldzame metalen, een uitstekend alternatief voor chemische behandelingen om de verspreiding van virussen in de lucht en op oppervlakken tegen te gaan. 

Taartschep Push & Pull van Deglon: een schep voor het serveren van pizza’s, taarten en gebak, met een automatisch intrekbare schuif voor snel en nauwkeurig serveren.

EN LAST BUT NOT LEAST, EEN BELGISCHE UITVINDING die het verdient om te worden opgemerkt:

Biodynamizer van Dynamized Technologies S.A. een hydrodynamisch en magnetisch apparaat dat de natuurlijke watercyclus versneld nabootst door de bewegingen van het in de natuur stromende water na te bootsen. 

Christophe Carrette, oprichter: “Deze 100% natuurlijke technologie maakt het mogelijk water te regenereren om het vergelijkbaar te maken met natuurlijk levend water, d.w.z. gestructureerd water gevuld met energie.”

Zijn partner Tanguy de Prest, die opgeleid is in de geobiologie, is er eveneens van overtuigd dat we op het gebied van water vandaag en voor de komende generaties voor een grote uitdaging staan. 

In de overtuiging dat veel antwoorden in de natuur te vinden zijn, leek het voor de twee partners voor de hand te liggen een 100% natuurlijke oplossing voor te stellen om water te regenereren zodat het de oorspronkelijke eigenschappen terugkrijgt van bergwater. 

Beide Belgen zijn ook de uitvinders van het bier ‘Houblonde’, het eerste gedynamiseerde bier ter wereld. Een concept waarover in de toekomst ongetwijfeld nog veel gesproken zal worden!

Tekst: PVW