Voor de eerste keer in tien jaar (waarvan één afgelast jaar) heeft een Belgisch team de Copa Jerez gewonnen, een internationale wedstrijd waarbij verschillende teams, elk bestaande uit een chef en een sommelier, een menu moeten samenstellen op basis van sherry. Het evenement vond zoals elk jaar plaats in Jerez de la Frontera op 9 en 10 november jongstleden.

Paul-Henri Cuvelier en Fabien Bail, respectievelijk sommelier en chef van het restaurant Paul de Pierre in Maarkedal (Etikhove), wonnen niet alleen de hoofdprijs van de wedstrijd, maar ook die van Beste Sommelier en Beste Chef. Dit is nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van de wedstrijd.

De prijs voor de meest creatieve combinatie ging naar Rusland (Selfie en Straight Fire Restaurant), de prijs voor de beste combinatie met een voorgerecht naar Nederland (Librije Restaurant), met een hoofdgerecht naar Denemarken (Esmée Restaurant en Connection) en met een nagerecht naar de Verenigde Staten (Mercado Little Spain).

Josep Roca, sommelier en mede-eigenaar van El Celler de Can Roca***, voorzitter van de jury : “Het kampioenschap was van een zeer hoog niveau, we zijn aangenaam verrast door de indrukwekkende kennis die alle deelnemers over de bodegas hebben, de geschiedenis van Jerez, alles wat te maken heeft met trends in de huidige gastronomie en hoe ze perfect harmoniëren met de sherrywijnen”. Hij beschrijft het winnende menu als volgt: “Klassiek van stijl, maar met de mogelijkheid om de voorstelling op het bord in functie van de wijnkeuze te herinterpreteren”.

Meer informatie op sherry.wine.

Tekst: MV