Flexitarisme, een nieuwe term die in de jaren 2000 opdook, verwijst naar een vrij eenvoudige eetgewoonte: flexitariërs eten alle voedingsgroepen, maar vlees en vis worden beperkt. Bij het samenstellen van een menu stellen we ons steeds de vraag in welke mate we rekening moeten houden met nieuwe eetgewoonten zoals vegetarisme of flexitarisme. Om dit te weten te komen, beschikken we voor één keer over een betrouwbare studie die bij ons werd uitgevoerd.

Steeds meer mensen worden flexitariër

VUB-langetermijnonderzoek toont aan dat Vlamingen steeds vaker vlees en vis laten ten gunste van hun gezondheid en het klimaat.

Een tienjarig onderzoek bij Vlaamse volwassenen, onder leiding van VUB-professoren Tom Deliens, Patrick Mullie en Peter Clarys, wijst uit dat er in het laatste decennium een verandering merkbaar is in het eetpatroon, namelijk van omnivore eetgewoonten met dagelijks vlees of vis naar meer flexitarisme, met minstens 3 dagen per week zonder vlees of vis. Striktere plantaardige eetpatronen zoals veganisme en vegetarisme behielden een relatief klein (minder dan 5%) maar stabiel aantal aanhangers doorheen het onderzoek. Het onderzoek werd gepubliceerd in het kwaliteitsvolle vaktijdschrift European Journal of Nutrition.

In de afgelopen tien jaar merken we een shift in het omnivore eetpatroon van Vlaamse volwassenen naar meer plantaardige eetgewoonten. Deze trend is hoofdzakelijk zichtbaar bij jonge, hoger-opgeleide deelnemers van het vrouwelijke geslacht die in stedelijke gebieden wonen. Gezien de zeer duidelijke positieve effecten op de publieke gezondheid én het milieu, is het zaaks om plantaardige eetpatronen populatie-breed te promoten en de doelgroepen te targetten die momenteel weinig in contact komen met deze levensstijl”, zegt onderzoeker Tom Deliens. 

De studie van de VUB-onderzoeksgroep MOVE (Movement and Nutrition for Health and Performance), in samenwerking met Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), overspant een periode van tien jaar waarin de eetgewoonten van 4859 deelnemers over vijf meetmomenten (2011, 2013, 2016, 2018 en 2020) geanalyseerd werden. De respondenten werden geselecteerd uit een representatief consumentenpanel van het marktonderzoeksbedrijf iVOX. De leden die werden uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek werden geselecteerd via een meertrapssteekproef die gericht was op representativiteit voor de algemene Vlaamse volwassen bevolking wat betreft geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en urbanisatiegraad.

De besluiten die de horeca hieruit moet trekken spreken voor zich: meer dan gisteren, maar minder nog dan morgen kan men er niet onderuit om alternatieven op de kaart te zetten voor de traditionele vlees- en visgerechten.

Maar wees gerust, het is niet nodig om de hele kaart aan te passen: een ander onderzoek dat werd uitgevoerd in Frankrijk heeft aangetoond dat het uit eten gaan op restaurant meer dan ooit een moment van genieten is en zelfs als men thuis flexitariër is, dan is men op restaurant bereid om zich tegoed te doen aan een lekkere steak!

Link naar Onderzoek: https://doi.org/10.1007/s00394-021-02630-z

Tekst: PVW