Gezondheid en genieten gaan hand in hand

De editie 2018 was bijzonder succesvol en overtreft alle verwachtingen. Delicatessen en hoge kwaliteit maken van de tweejaarlijkse Tavola een absoluut topevent. Tavola is dan ook een vakbeurs als geen ander. Sinds 1982 onderscheidt Tavola zich door zijn specialisatie in de niche van de premium food & drinks. Sterke marktleiders en ambachtelijke producenten brengen een bijzonder assortiment van streng geselecteerde delicatessen en heerlijke kwaliteitsproducten. Door haar uitzonderlijke productbeleving en uitgesproken aandacht voor nieuwe producten, is Tavola telkens opnieuw een topevenement voor de community van de food retail, speciaalzaken en cateringorganisaties. Dit maakt van Tavola één van de mooiste, meest kwalitatieve foodbeurzen van Europa.

De editie 2018 overtreft de verwachtingen. Deze 19e uitgave van Tavola is achter de rug en mag bijzonder succesvol genoemd worden: exposanten maken in de eerste evaluaties melding van hoogwaardige én veelvuldige zakencontacten die hun verwachtingen sterk overstijgen. Bezoekers bestempelen Tavola 2018 als een absolute topeditie met een schitterend aanbod van heerlijke, kwalitatieve food & drinks. Enthousiaste reacties dus bij het afsluiten van dit vakevenement dat als één van de mooiste voedingsbeurzen op Europees niveau wordt bestempeld.

Rijk aanbod

Van klassiek tot trendy, van grote volumes tot kleinschalig en ambachtelijk, van toonaangevende bedrijven tot start-ups, van bekende merken tot private brands en veel nieuwe ontdekkingen.

Een recordaantal van 475 bedrijven (50 meer dan in 2016) uit 19 landen presenteerden hun producten en diensten aan professionele inkopers. Niet alleen weten bedrijven uit steeds meer landen de weg naar Tavola te vinden, ook stijgt hun aantal telkens weer. Anno 2018 kwam 40% van de exposanten uit het buitenland, zowel via individuele deelnames als in één van de talrijke regio- of landenpaviljoenen. Zo was er voor het eerst een paviljoen van Nederland, Spanje, Indonesië en Canada. Eén van de bijzondere verdiensten van Tavola is dat ze er steeds in slaagt om zowel marktleiders in foodproducten als heel wat kleine artisanale fabrikanten samen te brengen. Hierdoor neemt de beurs een unieke positie in tussen de Europese voedingsbeurzen.

17.495 foodprofessionals uit 34 landen bezochten Tavola. Op zondag mocht Tavola 7.760 bezoekers uit België en uit het buitenland (20%) verwelkomen, op maandag 5.386 en op dinsdag 4.333 (6,1% meer dan in 2016).

Gezondheidstrend & genieten!

Vandaag is de gezondheidstrend heel belangrijk, wat ook op de beursvloer sterk aan bod kwam. De consument is zich meer en meer bewust dat kwaliteitsvolle voeding van cruciaal belang is voor een goede gezondheid. Producenten spelen hier niet op in door iets aan het product toe te voegen, maar wel wordt gezocht naar wat kan weggelaten worden: minder suiker, minder zout, glutenvrij, geen nitrieten, vereenvoudiging van de receptuur, enz. Als fabrikanten hun producten verrijken, doen ze dat bijvoorbeeld met groenten. Anderzijds kent België een Bourgondische cultuur, waardoor men graag lekker eet, en zichzelf, de familie en vrienden verwent. Dan wordt gekozen voor kwalitatieve producten waarbij genieten primeert. Deze 2 trends verklaren het succes van de premium food & drinks, en niet alleen op eigen bodem. De Belgische voedingsindustrie doet het ook internationaal erg goed, met een heel belangrijke export naar buurlanden, maar ook (het sterkst groeiend) naar verre landen. België heeft immers in het buitenland een heel sterk imago als ‘small country, great food’.

Gouden Tavola

Op Tavola gaat steeds bijzondere aandacht uit naar de winnende innovaties uit de wedstrijd Gouden Tavola. De winnaars van 2018 zijn de verrassende Barista kaas van Kaasboerderij ‘t Groendal, de originele Terrines Gourmandes van Belberry Preserves, de heerlijke Socca chips van Ets. J.L. Lambert en de nieuwe groente Friseline van BelOrta.

Prijs van het publiek voor Barista

Naast een professionele jury konden ook de bezoekers de genomineerde producten beoordelen. De publieksprijs van de Gouden Tavola gaat naar Barista van kaasboerderij ’t Groendal. In de kaasproductie wordt geregeld gebruik gemaakt van assen, die een natuurlijke barrière vormen voor schimmels en bacteriën. Het unieke aan deze kaas is dat er in plaats van assen, gemalen geroosterde koffie wordt gebruikt. Die heeft dezelfde eigenschappen als assen maar geeft de kaas ook een aangenaam koffiearoma. Dit resulteert in een halfharde kaas met subtiele koffietoets en opmerkelijke zwartgrauwe natuurkorst.

Noteer nu alvast in uw agenda de 20e editie van Tavola in 2020: van zondag 15 tot en met dinsdag 17 maart 2020 in Kortrijk Xpo.

www.tavola-xpo.be