Uiterst positieve balans

Woensdag 7 maart 2018 sloot Horecatel 2018 de deuren. Tijdens een druk bijgewoonde beurs van 4 tot 7 maart bevestigden de 34.634 bezoekers het belang van Horecatel, dat op koerssnelheid draait. Het WEX was eens te meer de ‘place to be’ voor alle professionelen van de horeca.

De diversiteit van het aanbod blijft de sleutel tot het succes. Op deze beurs vond de bezoeker de grootste merken op vlak van food en non-food onder één dak met de belangrijkste brouwerijen van het land. Maar ook kleinere bedrijven vinden er hun plaats met vaak interessante nicheproducten. De rode draad in 2018 was ongetwijfeld de aandacht voor de groenten en de graanproducten en -derivaten. Daarnaast was er veel aandacht voor streekproducten, producten met een eigen verhaal, van producenten voor wie kwaliteit, origine en herkenbare herkomst belangrijk zijn. En het aanbod beperkte zich niet tot België alleen, maar strekte zich uit over de ganse wereld: Italiaans, Portugees, Japans, Marokkaans vulden een rijk aanbod en ruime diversiteit in.

Van bij de start een schot in de roos

Zondag 4 maart opende Horecatel in aanwezigheid van vier ministers die eraan hielden aanwezig te zijn bij de talrijke exposanten en bij Ho.Re.Ca Wallonië en Brussel. Minister-President Willy Borsus onderlijnde het belang van de horecasector die in Wallonië 21.300 werkgelegenheden vertegenwoordigt en duidelijke toekomstperspectieven biedt. René Collin, Waals minister voor Toerisme en Landbouw, legde de nadruk op het belang voor chefs en consumenten van de producten uit de Waalse regio. Waals minister Pierre-Yves Jeholet onderlijnde dan weer het belang van de economische bijdrage van Horecatel. Federaal minister Denis Ducarne onderstreepte dan weer op zijn beurt de stimulans door de regering ingevoerd op vlak van de aftrekpercentages op gewone investeringen die tijdelijk opgedreven zijn van 8% naar 20%.

De eerste beursdag kende reeds een indrukwekkende opeenvolging van culinaire demonstraties. Chef Olivier Massart, Ambassadeur van het Paleis van de Gastronomie, onderlijnde het belang van Horecatel als uitwisseling van ervaringen, delen van expertises en inspelen op de behoeften van de consumenten.

In diezelfde hal konden de bezoekers niet voorbij aan het grote platform van Horeca Magazine, waarop een tiental partners van dit vaktijdschrift de kans kregen zich aan de bezoekers voor te stellen.

De WexProCup wedstrijd

Authenticiteit, talent en passie waren zeker kernwoorden voor Horecatel 2018 en talent was talrijk aanwezig op de gastronomiewedstrijd WexProCup. Onder voorzitterschap van Thomas Toupin (La Menuiserie, Waimes) presenteerden de vier finalisten, jonger dan 30 jaar en actief in een restaurant dat meer dan 13/20 scoort in Gault&Millau, binnen 2u30 een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert rond drie opgelegde producten: duif van de Ferme de Sohan uit Pépinster, de kevervis en parelspelt van Fourchotte in Fauvillers.
De laureaten waren:

 1. Archibald de Prince (La Distillerie, Bourglinster in het Groothertogdom);
 2. Gaël Bogourou (La Pomme Cannelle, Hôtel Le Royal, Luxemburg-Stad);
 3. Alexandre Liekendael (Le D’Arville, Wierde);
 4. Elliot Obadia (Loungeatude, Louvain-la-Neuve).

 

Innovatieprijzen 2018

Deze prijs wil vooral deze producten en merken onder de aandacht brengen die zich onderscheiden van de andere. De laureaten waren ondergebracht in drie categorieën.

Categorie Food

 1. Le Poulet d’Ardenne voor het gekonfijt kippenhammetje ‘L’Ardenaise’ met een saus op basis van het bier Val de Dieu Grand Cru en Hervekaas;
 2. Greenyard Frozen Belgium voor de bloemkoolrijst waardoor koolhydraten vervangen worden door groenten;
 3. Gran’Oliva-Gran’Tapas voor de Curry Hummus, oosterse variant op currypoeder, op basis van kikkererwten.

 

Categorie Non Food

 1. JM Maes, voor de Barmate Blendbow, toestel dat toelaat een cocktail te maken op basis van verse ingrediënten in minder dan één minuut;
 2. Kitchen Inov, voor de Bamboo Cup, een beker uit bamboevezels, bio afbreekbaar en herbruikbaar;
 3. AG Timoc, voor de Cold Press Juicer, een professionele sappers om koud geperste sappen te creëren.

 

Categorie Food Gastronomie

 1. Mossiat, voor de Guishu, eerste Franse rijstwijn

 

Deze diversiteit van producten, merken, invalshoeken evenals het vrij universele aanbod, maken Horecatel tot een centrale ontmoetingsplaats tussen de diverse aanbieders en de horecasector in zijn totaliteit.

Noteer dan nu alvast de afspraak voor 2019 van 10 tot 13 maart.

www.horecatel.be