Op 23 oktober organiseerde #THENEWBUTLERGENERATION het gastronomische ‘Wilde Herfstdiner’ in het didactisch restaurant ‘De Casserole’ van de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. De organisatie van dit evenement was in handen van de leerlingen van het zevende specialisatiejaar ‘Butler-Eventorganisator’. Een goede gelegenheid om samen met Lieuwe Ribbens, technisch adviseur en stagecoördinator van de hotelschool, eens te kijken naar de ‘nieuwe butler’.

Lieuwe Ribbens: “Vroeger dacht men dat een butler een soort veredelde huishoudhulp was, die de krant van zijn werkgever streek. Dit vooroordeel is al lang achterhaald. Een butler is nu veeleer iemand die zijn werkgever, of het nu een familie of een bedrijf is, ondersteunt in onder meer het agendabeheer en de praktische organisatie. In veel gevallen is de butler nu een feestarchitect geworden. Passie, ambitie en gastvrijheid staan centraal. En een zeer grote zin voor detail, orde en netheid.”

Het wilddiner was een gedroomde gelegenheid om butlerservice in al zijn facetten in praktijk om te zetten. Deze vorm van topservice spreekt duidelijk aan, niet enkel de leerlingen maar ook de buitenwereld: het event was al na twee dagen uitverkocht.

Butler-Eventorganisator

De butleropleiding aan hotelschool Ter Groene Poorte bestaat reeds sinds 2000. Het is een Belgisch unicum: een combinatie van butler en eventorganisator.

Zo’n ‘eventbutler’ is thuis in de evenementensector en beheerst de taken van een hedendaagse butler. De opleiding bereidt de leerlingen voor op een hogere functie in een divers beroepenveld: van housemanager tot hotelbutler, specialist van etiquette tot protocol.
Daarvoor werkt Ter Groene Poorte nauw samen met specialisten uit de sector. Vincent Vermeulen van de School for Butlers & Hospitality (oud-leerling en die onlangs nog geregeld verscheen in een VRT-reeks) en ‘party-architect’ butler Jannick Nachtergaele zijn de peters voor het aspect butler. Hans Perquy van het Eventbureau adviseert het component evenementen.

De lessen Protocol en Etiquette, op hun beurt, worden sinds de oprichting van de opleiding verzorgd door Yvette Verbeerst, een autoriteit op het vlak van etiquette en correcte omgangsvormen.

De opleiding Butler-Eventorganisator werkt samen met de afdeling hotelmanagement van Hogeschool VIVES. Het zevende specialisatiejaar (Se-n-Se, secundair-na-secundair) leidt dus niet enkel op tot butler en eventorganisator maar is tevens een goede voorbereiding voor een bachelor Hotelmanagement of Eventmanagement.

Elke vrijdag volgen de leerlingen er de lessen hotelmanagement, waar ze zo reeds 12 studiepunten kunnen verzamelen die ze kunnen gebruiken wanneer ze in de hogeschool verder hotelmanagement of eventorganisatie zouden studeren.

Exclusieve stages

Lieuwe Ribbens: “Tijdens het eerste trimester leggen we de nadruk op het naar een hoger niveau tillen van de service, en op het leren kennen van heel wat kwaliteitsproducten waarmee de leerlingen de vorige jaren niet dikwijls in aanraking gekomen zijn. Daarom wordt het lesprogramma aangevuld met bedrijfsbezoeken om een aantal luxeproducten beter te leren kennen. Zo gaan we naar de Club Casa del Habano in Brugge en Knokke, waar de leerlingen alles te weten komen over sigaren, over de etiquette rond sigaren en hoe de ‘dienst van de sigaar’ perfect uit te voeren. En bij Veuve Clicquot leren ze hoe ze moeten omgaan met de beste champagnes.

De leerlingen ondernemen ook een buitenlandse reis naar gereputeerde hotels en andere instellingen waar de butlers op zeer hoog niveau werken. Zo zijn we al naar New York en Londen geweest, met bezoek aan het all-suite all butler hotel The Lanesborough, The Savoy en het Ritz. Onze leerlingen moeten die reizen trouwens zelf als evenement organiseren.

In maart gaan onze butlers in spe op een drie maand durende stage, in eigen land of daarbuiten. We zijn blij dat we hierbij niet enkel op een aantal stagebedrijven in België kunnen rekenen, maar ook op een aantal vaste buitenlandse stageplaatsen: in Nederland het Grand Hotel Huis Ter Duin of het Waldorf Astoria Amsterdam, en in het Verenigd Koninkrijk het Waldorf Astoria Edinburgh, The Savoy Londen, The Lanesborough, het Ritz Londen…”

Tijdens hun opleiding organiseren de toekomstige butlers twee events binnen de school, zoals een Valentijnsbanket voor 200 gasten. Ze ondersteunen ook een event buiten de school, dit jaar de Venuez Hospitality Awards op 4 december in het Casino van Knokke, een organisatie van Marvin Media onder leiding van oud-leerling Nele De Meester.

Lieuwe Ribbens besluit: “Na hun opleiding komen de eventbutlers terecht in een brede waaier van sectoren: hotelmanagement, sommellerie, zaalleiding in klasserestaurants, evenementenorganisatie, tentoonstellingsparken… En het doet ons plezier te zien dat onze afgestudeerden hun weg vinden in deze boeiende tak van de horeca.”

www.tergroenepoorte.be