In cijfers

De Waalse minister van Toerisme René Collin stelde op 4 september de zomerbarometer voor, opgesteld door het Observatoire du Tourisme wallon op basis van meer dan 1.700 toeristische dienstverleners.

Voor het eerst bevat dit document alle Waalse toeristische statistieken waardoor deze bruikbaar en ook nuttig worden voor alle betrokkenen uit de sector. Het werd opgemaakt door het Commissariat général au Tourisme (waar het Observatoire du Tourisme wallon zich bevindt) en Wallonie-Bruxelles Tourisme. De verzamelde gegevens schetsen een nauwkeurig beeld van de sector, zijn sterke en zwakke punten en maken het mogelijk de verschillende gevoerde beleidslijnen aan te passen (sectorgebonden strategische plannen, investeringen, promotie in het buitenland,…).

Capaciteit

De zomer van 2015 was gunstig voor de toeristische sector in Wallonië. De uitstekende weersomstandigheden – enkele dagen hitte in juli en milde omstandigheden in augustus, goed voor meer dan 400 uur zon – trokken de toeristen aan voor een verblijf of een daguitstap.

De meeste spelers uit de toeristische sector waren erg tevreden over de zomer. Het toerisme in Wallonië is goed voor 8,6 miljoen overnachtingen in 4.223 toeristische accommodaties, dat betekent een capaciteit van meer dan 69.000 toegestane commerciële bedden met een verdeling van 75% voor het vrijetijdstoerisme en 25% voor het zakentoerisme. Wallonië onthaalt ook meer dan 10 miljoen bezoekers in meer dan 300 toeristische attracties. De tevredenheidsgraad van de bezoekers bedraagt meer dan 90%.

20150807_113852_resized_web

 

De cijfers

De barometer voor 2015 ziet er uitstekend uit.

  • De accommodaties kenden een bezettingsgraad van 67% tijdens deze zomer van 2015, een stijging met 3,3% in vergelijking met de zomer van 2014.
  • Het hotelwezen heeft het goed gedaan deze zomer. De sector noteerde een bezettingsgraad van 65% deze zomer, dat betekent een stijging van om en bij de 4%.
  • De streekaccommodatie noteerde een gemiddelde bezettingsgraad van 67%, bijna 3% meer dan vorig jaar.
  • De vakantiedorpen bereikten een bezettingsgraad van gemiddeld 67%, een daling met 2% in vergelijking met de zomer van 2014.
  • Met een bezettingsgraad van 56,5% daalde de bezetting in de centra voor sociaal toerisme met 1% in vergelijking met de zomer van 2014.
  • De grote meerderheid van de gebruikers van Waalse accommodatie waren Nederlanders, goed voor 33% van het algemene klantenbestand (hetzij 4% minder dan in 2014). Ze werden gevolgd door de Vlamingen voor 29%, dat is een status quo in vergelijking met 2014. Daarna komen nog de Fransen (6%) en de Duitsers (4%).

 

www.tourismewallonie.be