Belangrijkst bij toiletbeleving

Een horecatoilet moet er netjes en schoon uitzien. Maar het moet vooral goed ruiken. “De geur is het belangrijkste, zelfs als het toilet iets minder schoon is.”

Het is een uitspraak van Michael Bartelet, beroepshalve actief als leverancier van toiletartikelen, onder andere voor de horeca. Maar er is meer. “Zorg dat alles netjes is opgeborgen in dispensers: zeep, handdoeken of handdoekrollen en toiletrollen. Losse toiletrollen – als u die gebruikt – gaan rondslingeren en dagen de toiletbezoeker uit tot ‘spelletjes’. Denk daarbij aan hele rollen die toiletten verstoppen. Zorg er dus voor dat alles netjes is opgeborgen in dispensers met slot.”

Ook van belang: “Houd de vloer vrij. Bevestig de toiletborstel en de afvalemmer tegen de wand. Zo kunt u de toiletvloer altijd snel reinigen, ook als het druk is in je zaak.”

Hygiëne

De wc deur opent u met uw elleboog, het toiletpapier is op en het prullenbakje ziet er niet bepaald hygiënisch uit. Het is lang niet overal goed gesteld met de hygiëne in de horeca. Bijna de helft van de horecagasten zegt daarom het toiletbezoek in restaurant of café te vermijden. Als het toch moet, doet ruim 70% alles om de wc bril niet aan te hoeven raken. Naar toiletbezoek wordt veel onderzoek gedaan.

Horecagasten zijn erg kritisch op de hygiëne en geur in de toiletruimten. Een niet-schoon toilet is voor uw gasten vaak een teken dat er met de hygiëne niet goed wordt omgegaan. Hygiëne stimuleert daarom de omzet van horecabedrijven. Als uw hygiëne goed is verzorgd, komt 88,5% van uw bezoekers terug. 80% van de bezoekers wil alleen geld besteden op locaties die echt schoon zijn.

De toiletbril is vaak schoner dan de rest van het toilet. Hij wordt immers regelmatig bezet en schoongewreven door lichamen en kleding. Toch zijn er gasten die niet op de bril willen zitten of deze eerst willen schoon vegen. Bevestig daarom een dispenser met toiletbrilreiniger die de bril kan ontsmetten.

De meeste bacteriën zitten trouwens op de kranen en de deurklinken. Wie het hygiënisch goed wil doen, wast zijn handen en droogt deze vervolgens af aan papieren handdoeken. “Papieren handdoeken zijn het meest hygiënisch. Ze werken ook beter dan blowers. Draai de kraan dicht met de papieren handdoek, open de deur met de papieren handdoek en deponeer deze daarna in de speciale papierafvalemmer: een open emmer, zonder deksel of klep, zodat je deze niet hoeft aan te raken.”

Er bestaan professionele bedrijven voor het reinigen van toiletten. De dagelijkse reiniging en periodieke reiniging kunt u wellicht zelf doen. Professionele bedrijven voeren regelmatig een ‘dieptereiniging’, uit waarbij tegels min of meer naar binnen gereinigd worden. Toiletpotten hebben ook regelmatig een behandeling tegen zeepresten en urinesteen nodig.

Dispensers

Dispensers stimuleren een betere hygiëne, alleen al door hun aanwezigheid, Maar let goed op welke dispensers u koopt. Bartelet: “Er zijn merken die u de dispensers gratis geven en deze ruim terugverdienen aan de unieke, bijpassende papierrollen of -vellen, jarenlang. Kies voor universele dispensers, die u kunt vullen met merkloos papier, van toiletrollen tot handdoeken. Dat scheelt veel in prijs. Koop nu nieuwe dispensers en tel uit hoe snel u die terugverdient.”

Datzelfde geldt voor zeepdispensers. “Tel eens uit wat sommige merkcartridges zeep kosten. Bereken uw voordeel met uniforme of navulbare dispensers.”

Om de handen te drogen

Er zijn diverse keuzes in handendrogers:

  • Vouwhanddoekjes zijn het meest hygiënisch. Let op: er zijn diverse formaten en vouwwijzen, zoals intervouw en ZZ vouw.
  • Handdrogers met warme wind. Deze worden steeds populairder. U hebt geen volle afvalbakken en hoeft niet bij te vullen.
  • Handdoekrollen (textiel of papier). Deze zijn doorgaans iets duurder. Nadeel: u moet deze regelmatig verwisselen en het oogt meteen slordig als de rol op is.

 

Er is ook keuze in toiletpapier:

  • Traditionele rollen: prima, maar snel op. Bij het wisselen door de gast slingeren vaak lege rolletjes rond.
  • Compact rollen: type traditioneel, maar dan met 150 meter papier per rol.
  • Jumborollen: heel grote rollen, grote dispenser. Tijdig wisselen bij hoog verbruik.
  • Losse velletjes, zogenaamd ‘bulkpack’: kleine dunne losse velletjes. Goedkoop, maar wordt nauwelijks nog gebruikt.

Geur

Ook toiletgeuren zijn volop beschikbaar. Zoek naar een automatische, uniforme dispenser. Een geur gaat gemakkelijk twee maanden mee. Daarna kunt u wellicht van geur wisselen. Welke geur u kiest, is heel persoonlijk. Er is overigens weinig verschil in ‘geursmaak’ tussen dames en heren.

Ook muziek op het toilet wordt vaak op prijs gesteld. Plaats een eenvoudige, draadloze speaker op batterij, die desgewenst aanspringt bij toiletbezoek.

Minstens zo belangrijk is de verlichting op het toilet. Die mag niet te fel zijn, maar zeker ook niet te gedempt. Dames, maar ook heren willen graag in de spiegel kijken voordat ze zich weer ‘onder het volk’ begeven.

Voor horecatoiletten met beperkte ruimte is er de multi mirror, een spiegel en dispenser in één. De bezoeker ziet alleen een spiegel. Daarachter bevinden zich ingebouwde reservoirs voor handdoekpapier, zeep en luchtverfrisser. En er bestaan ‘totaaldispensers’ voor toiletrol, zeep, toiletbrilreiniger, luchtverfrisser en handdoek en zelfs met diverse afvalbakken en toiletborstels.

Overigens: er zijn ook spiegels met wisselend oplichtende reclameboodschappen, waarbij de horecaondernemer een vergoeding ontvangt per reclame.

Sfeer

Maar vies of niet, horecatoiletten worden door ons ook voor diverse nevenactiviteiten gebruikt. Meer dan een kwart sms’t, twittert en e mailt er lustig op los en ook bellen is populair op het horecatoilet. Al deze activiteiten vervangen het lezen van kranten en tijdschriften op het toilet.

Tot slot een aardig weetje: mannen gaan steeds vaker zittend naar het toilet. Dat heeft minder te maken met de gevorderde leeftijd dan met de opkomst van de mobiele telefoon. Men wil graag op zijn gemak de telefoon checken op berichten en deze beantwoorden. Wifi op het toilet is dus zeker van belang!