Donderdag 9 september werden in restaurant Cédric van Mastercooks voorzitter Cédric Poncelet in Knokke de 5 geselecteerden voor de Trophy Pierre Wynants 2022 voorgesteld.

Twee Nederlandstaligen – Elien Verhulst en Michaël Van Liere en drie Franstaligen – Curtis Mulpas, Igor Snyders en Nicolas Tournay – kruisen op 23 november in Flanders Expo de pollepels en dingen er mee naar de Trophy Pierre Wynants 2022. Zij worden elk ondersteund door een commis, een coach en een sommelier. De vijf werden na lezing van alle ingezonden recepten geselecteerd door een jury van Mastercooks: Jo Nelissen, coach van het Belgian Culinary Team, Freddy Vandecasserie, Daniel Molmans, Alain Deluc, Frank Fol en Pierre Wynants himself. De winnaar van de wedstrijd ontvangt een gouden medaille en een replica van de trofee. Hij/zij mag ook België vertegenwoordigen op de Europese Chef Challenge en indien daar geselectionneerd de Global Chef Challenge. Alle kandidaten zetten gedurende 3 maanden hun hoofdgerecht en het gekozen bier op het menu in hun restaurant.

Tijdens de Trophy moeten de kandidaten werken met Belgische producten. Voor het voorgerecht is het basisingrediënt knolselder. Deze dient gecombineerd te worden met seizoensproducten uit de ‘Mystery Box’ die MABRU (de Brusselse vroegmarkt) zal samenstellen. In het glas komt daarbij de Ruffus Brut Sauvage.

Het hoofdgerecht draait rond onze Belgische trots én Vis van het Jaar, grijze garnalen, die de kandidaten ongepeld geleverd krijgen. Daar hoort een Kasteelbiertje bij, vrij te kiezen uit Blond, Tripel, Rouge, Xtra of Donker.

Afgesloten moet er worden met een dessert op basis van Callebautchocolade en Rombouts Espresso Royal.

Met de drie aanwezige kandidaten – Elien Verhulst, Michaël Van Liere en Curtis Mulpas – hadden we een korte babbel.

Elien Verhulst is samen met haar coach Stefaan Lauwereins chef van restaurant Vlass in Middelkerke. Van kleins af was ze dol op koken en ze ging dan ook naar hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Na haar laatste stage in Marcus in Deerlijk, begon ze te werken in de keuken van restaurant Vlass, van de ouders van haar vriend en sommelier Kenzo Lauwereins, die ook haar sommelier tijdens de wedstrijd zal zijn. Haar commis wordt Shane Verkest. Het is haar tweede individuele wedstrijd en winnen zou mooi zijn, maar ze kijkt vooral uit naar de uitdaging en de mensen die ze zal ontmoeten.

Michaël Van Liere van nu nog restaurant De Kruidenmolen in De Haan houdt van wedstrijden en van de competitieve sfeer errond. Zijn coach is een oud-winnaar van de wedstrijd – toen nog onder de naam ‘De ster van de Belgische keuken’ – Sam Van Houcke. Michaël heeft al zo zijn ideetjes rond de opgelegde producten en is al volop aan het experimenteren samen met zijn commis Lucas Maes en sommelier Eline Becue.

Curtis Mulpas is leraar aan en chef van het restaurant van het IPES in Wavre. Hij heeft al een mooi traject afgelegd langs gerenommeerde internationale huizen en werkte als sous-chef bij Arabelle Marlaen. Toen door corona alle activiteit op een laag pitje gin, kreeg hij de vraag van het IPES om als leraar aan de slag te gaan in hun hotelafdeling. Hij accepteerde maar noemt zich eerder kok/chef dan leraar. Hij wil vooral zijn passie overbrengen op zijn studenten. Als sous-chef van de Italiaanse kandidaat nam hij al deel aan de Bocuse d’Or. Zijn droom is België daar ooit als chef te vertegenwoordigen. Hij brengt naar de wedstrijd Olivier Stuckens mee als commis en als sommelier Cédric Deblandre van l’Eau Vive. Zijn coach is Frédéric Deroppe.

Om de kandidatenlijst compleet te maken, de twee die niet bij de voorstelling konden zijn:

Igor Snyders, Maison Snyders in Oupeye. Commis Dylan Lahaye, sommelier Maxime Germain, coach Olivier Massart.

Nicolas Tournay, restaurant Mont à Gourmet in Courcelles. Commis Kévin Bernard, sommelier  Arnaud Hamoline, coach Dany Lombart.

Trophy Pierre Wynants 2022 gaat door op 23 november in Flanders Expo, Gent.

Tekst: Tine Bral / foto’s Marc-Pieter Devos