De afgelopen 22ste editie van het Belgian Beer Weekend op de Grote Markt in Brussel, waar 51 brouwerijen present tekenden met meer dan 500 Belgische bieren, stond ook in het teken van de grote economische uitdagingen waartegen ook de brouwerijsector moet opboksen.

‘Schoon volk’ alvast op de voorafgaandelijke academische zitting in het Brusselse stadhuis, want het event verliep in aanwezigheid van Eerste Minister Alexander De Croo, de Vice-Eersteministers David Clarinval en Vincent Van Peteghem, de Amerikaanse Ambassadeur Michael M. Adler en Brussels Burgemeester Philippe Close.

Na drie uitdagende jaren komt de Belgische brouwerijsector geleidelijk terug op het niveau van voor de pandemie: de biervolumes lagen in 2021 slechts 8,7% (t.o.v. 18,6% in 2020) onder het niveau van 2019, en de voorbije twee jaar zijn er 68 brouwerijen bijgekomen, wat het totaal op 408 brouwerijen brengt. 

De premier oogstte alvast luid applaus vanuit de Gotische Zaal toen hij verkondigde meer een bier- dan een wijnliefhebber te zijn, maar er is uiteraard ook een economische realiteit door het conflict in Oekraïne.

De impact op de beschikbaarheid en de prijzen van grondstoffen is dan ook enorm. Ook en vooral de energiecrisis vormt een grote uitdaging, en vertaalt zich niet alleen in torenhoge gasprijzen, maar laat zich ook in de toeleverende sectoren voelen, waardoor de hele productieketen in het gedrang komt. Een concreet voorbeeld is de beperkte beschikbaarheid van CO2, waardoor verschillende brouwerijen en ook andere voedingsbedrijven stil komen te liggen.

Een derde uitdaging is het interfederale plan dat momenteel wordt uitgewerkt om schadelijk gebruik van alcohol tegen te gaan. De Belgische brouwers pleiten al jaren voor een verantwoorde en gematigde omgang met hun producten.

“Het leidt geen twijfel dat wij de politieke werkzaamheden om alcoholmisbruik aan te pakken steunen”, alus Krishan Maudgal, directeur van de Belgian Brewers. “Weliswaar zolang deze geen afbreuk doen aan onze alom geprezen en erkende biercultuur, en zolang bier zijn rol kan blijven spelen als gematigd alternatief”.

Premier Alexander De Croo trad deze stelling alvast bij. Op het terrein blijft het ondertussen wachten op welke concrete maatregelen er uit de nog lopende onderhandelingen over het anti-alcoholplan zullen voortkomen.

DV