Op 18 juni was er tijdens de Sirha Green in Lyon de finale van de Farm Cheese Awards. Zoals de naam reeds aanduidt, is deze wedstrijd enkel gereserveerd voor boerenkazen, die bovendien van rauwe melk gemaakt moeten zijn. In diverse categorieën kent een internationale jury goud, zilver en brons toe. De winnende kazen vormen een mooi uithangbord voor hun land van herkomst, en ze worden dan ook gretig gezocht door kaasaffineurs en restaurants die een ‘trouvaille’ aan hun gasten willen bieden. Het is wél een kwestie van er vlug bij te zijn want omwille van het artisanale karakter worden deze kazen uiteraard niet in massa geproduceerd, en zijn ze bijgevolg moeilijk om aan te geraken.

Boerenkaas in de kijker

De ‘Association Fromages de Terroirs’ heeft als missie om de artisanale en lokale productie van rauwmelkse kazen te ondersteunen, en dat niet enkel in Frankrijk. Daartoe werd de wereldwijde wedstrijd ‘Farm Cheese Awards’ in het leven geroepen. Aan deze wedstrijd kunnen ook kleinere kaasmakers deelnemen. En dat is niet altijd het geval bij de andere wedstrijden waarbij bijvoorbeeld het uniforme uiterlijk van de kaas een belangrijk beoordelingscriterium is. Nochtans is dit dikwijls een typisch aspect van een boerenkaas. Bovendien geeft de affinagetijd niet altijd hetzelfde uniforme resultaat omdat bij de productie van deze kazen meestal geen hoogstaande technologie gebruikt wordt. Om deze redenen worden boerenkazen in zeer veel wedstrijd, waar ze moeten concurreren met industriële producten, stiefmoederlijk behandeld en krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen.

Een wedstrijd die enkel voorbehouden is aan boerenkazen, is dan ook geen overbodige luxe. De ‘Farm Cheese Awards’ belichten het werk van tientallen duizenden kleine producenten wereldwijd en benadrukken hun respect voor de natuur waarmee ze werken.

Meer dan 600 kaasmakers stuurden een of meer kazen in.

 

 

Dit is Belgisch!

Dat deze wedstrijd echt wel internationaal is, merken we aan de podiumplaatsen van de in totaal 7 kaascategorieën. We vinden er kazen, niet enkel uit Frankrijk en Sardinië maar ook uit Spanje, Italië, Nederland, de VS… en uit België.

Twee Belgische kazen veroverden immers een bronzen Farm Cheese Award.

Bleu de Scailton

In de categorie van de blauw/groen geaderde kazen vinden we de schapenkaas ‘Bleu de Scailton’ van de Bergerie d’Acremont op het schavot, na de ‘Bleu d’Andrieux’ op basis van koemelk en de geitenkaas ‘La chèvre de Bancel’.

In Acremont houden Peter De Cock en zijn vrouw Barbara sinds 1999 zo’n 250 Belgische melkschapen, een ras dat ze, samen met een aantal andere schapenboeren, van uitsterven gered hebben. Ze verwerken de melk tot een aantal zuivelproducten zoals yoghurt en ijs, en ook tot diverse kazen. Als voorstander van een zo kort mogelijke keten verkopen ze hun proudcten enkel in hun boerderijwinkel en op een aantal markten.

De blauwgeaderde schimmelkaas ‘Bleu de Scailton’ wordt gerijpt in de Morépire, een leisteengroeve in Bertrix, genoemd naar de leisteenmijnwerker.

Dit is niet de eerste onderscheiding die de Bleu de Scailton krijgt. In 2013 nam kaasmeester Pascal Fauville hem reeds mee naar de ‘Concours Mondial du Meilleur Fromager’ in Tours , waar hij er de zilveren medaille mee won.

Peter maakt ook de ‘signatuurkaas’ van het kasteel van Bouillon, de ‘Oeillet du Château’, die trouwens in een grot onder de burcht gerijpt wordt.

Corneel

In de categorie van de de zachte kazen met gewassen korst won de geitenkaas ‘Corneel’ van Karditsel eveneens brons, na de Munster AOP van Gaec du Saichy, en de Amerikaanse Bobolink van Amram.

De Limburgse kaasmakerij Karditsel is het resultaat van een duurzaam samenwerkingsverband tussen twee bioboeren en twee kaasmakers. Boer Pieter bewerkt de gronden van de abdij van Herkenrode en levert het biologisch gras en de klaver voor de geiten van geitenboerderij Goerenhof. Geitenboer Koen Vanroye levert zijn biologische melk dan uitsluitend aan de naastgelegen kaasmakerij Karditsel, die op haar beurt deze rauwe geitenmelk op ambachtelijke wijze tot heerlijke, zachte geitenkazen verwerkt.

Kaasmeester Giedo De Snijder ontwikkelde op basis van een oeroude Europese traditie, een innoverend kaasproces. De Corneel wordt enkel gestremd met de werkzame bestanddelen uit de kardoenplant. Het resultaat is een rauwmelkse geitenkaas van hoogwaardige kwaliteit en met een karaktervolle smaak die ondanks het gebruik van kardoen helemaal niet bitter is.

www.farmcheese-awards.com

www.bergerie-acremont.be

www.karditsel.be