Op het podium, de twee nieuwe Franse driesterrenchefs

‘La Villa Madie’ in Cassis en ‘Plénitude Cheval Blanc’ in Parijs 

‘Frankrijk komt erbovenop’, verklaarde Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelingidsen, tijdens de voorstelling van de rode gids in een theater in Cognac. Frankrijk, dat het grootste aantal sterrenrestaurants ter wereld heeft, telt twee nieuwe drie sterren, 6 nieuwe twee sterren en 41 restaurants met één enkele maar welgekomen ster. Aan de top van de hiërarchie heeft Michelin twee restaurants beloond die de hoogste onderscheiding hebben gekregen. Vlakbij Marseille, in Cassis, biedt ‘La Villa Madie’, gerund door Dimitri (in de keuken) en Marielle Droisneau (in de zaal), een mediterraan geïnspireerde keuken. Een grote gebeurtenis in Parijs: ‘Plénitude Cheval Blanc Paris’, een restaurant dat is gevestigd in de voormalige winkel ‘La Samaritaine’ en dat behoort tot de luxegroep LVMH, krijgt meteen drie sterren! Een zeldzaamheid… Bovendien is het restaurant pas zes maanden open. De chef-kok, Arnaud Donckele, runt ook ‘La Vague d’Or’ in Saint-Tropez, dat eveneens drie sterren heeft.

Zes maanden open en meteen drie sterren!

Verrassend is nu net de snelheid van deze onderscheiding na een recente opening (in september jl.) zonder dat de één en de twee sterren aan de beurt zijn geweest. Het is dus mogelijk? Ik heb contact opgenomen met Elisabeth Boucher Anselin, de communicatiedirecteur ‘food & travel’ bij Michelin in Frankrijk. Haar antwoord: ‘Ja, het is mogelijk, maar zeer zeldzaam. Yannick Alléno heeft twee sterren gekregen voor een van zijn restaurants en chef Stéphanie Le Quellec in januari 2020 voor haar Parijse etablissement ‘La Scène’, dat in oktober 2019 open is gegaan’. Is de toebedeelde tijd, telkens slechts enkele maanden, voldoende voor de inspecteurs om de vereiste bezoeken voor de toekenning van twee en drie sterren af te leggen?  ‘Ja,’ bevestigt ze. ‘Met ook het bezoek van buitenlandse inspecteurs om een gekruiste blik te hebben en niet alleen een Frans-Franse. In het geval van ‘Plénitude Cheval Blanc Paris’ heeft het team zich vóór de opening voorbereid door te werken aan de gerechten die op het menu zouden komen te staan.

De Cheval Blanc-renstal of het pad naar de sterren

De Cheval Blanc-restaurants van de LVMH-groep (die hun naam ontlenen aan het beroemde Château de Saint-Emilion, eigendom van de Belgische groep van wijlen Albert Frère) hebben alle drie Michelinsterren. Die in Courchevel, de ‘1947’ (onder leiding van chef Yannick Alléno), die in Saint-Tropez (‘La Vague d’Or’) met Arnaud Donckele, waarbij deze laatste dit jaar de inzet verdubbelt met de ‘Plénitude Cheval Blanc’ in Parijs.

Twee driesterrenrestaurants in België, tien in Parijs alleen al

In totaal telt onze zuiderbuur 627 sterrenrestaurants. Ter vergelijking: België (Gids 2021, de volgende verschijnt op 23 mei, alleen in digitaal formaat) telt 128 zaken met sterren, waarvan slechts twee met drie sterren (in Frankrijk zijn dat er 10 voor Parijs alleen). Uitgesplitst per gewest zijn dat er 79 in Vlaanderen, 34 in Wallonië en 15 in Brussel.

Tekst: PF