Valentin Norberg en zijn levensgezellin Charlie Guilliams, die eigenaar zijn van de cocktailbar ‘Botanical by Alfonse’ en van de kruidenierszaak en bar ‘Liquorette’, beide gelegen in dezelfde straat in Namen, hebben dit jaar een mooi experiment uitgevoerd dankzij Champagne Piper-Heidsieck

Dit in Reims gevestigde huis biedt regelmatig sommeliers, koks en restauranthouders de mogelijkheid om een eigen champagne te assembleren en te doseren die zij exclusief zelf op de markt brengen. In België was het, na chef Jean-Philippe Watteyne uit Bergen (verantwoordelijk voor het menu van het restaurant van het Sofitel hotel aan het Jourdanplein in Brussel, ‘The 1040’), Kasper Stuart uit Antwerpen (Bar en Bistro ‘Monroe’) en Francesco Ravo (bar ‘La Pharmacie Anglaise’ in Brussel), de beurt aan Valentin en zijn levensgezellin Charlie om tijdens proeverijen bij Piper-Heidsieck hun eigen selectie te maken. “Voor deze selectie in de geest van ‘Essentiel By’ deelden we een unieke ervaring, proefden we blind reserve- en assemblagewijnen, zonder enig vooroordeel over de druivenrassen of de terroirs. We moesten een gewenst aromatisch profiel definiëren en een gepersonaliseerde champagne creëren met de gewenste toetsen en smaken: een vleugje melkzuur, toast… Kortom, we moesten onze eigen persoonlijke touch toevoegen. We hadden alle vrijheid”, zegt Valentin.

Ze kozen voor een assemblage van Pinot noir (47%), Pinot meunier (31%) en Chardonnay (22%). Het resultaat is een ‘extra brut’ met een dosering van 5 gram.

Tot dusver hebben een dertigtal horecaprofessionals deelgenomen aan dit unieke creatieve proces, waarbij ieder zijn eigen smaak- en geurstijl inbrengt. Uit de Verenigde Staten, Japan en dus ook uit België. De jonge keldermeester van het huis, Etienne Boutillat, was aanwezig om het mousserende paar uit Namen te helpen en hen in te wijden in de assemblagekunst. Een verantwoordelijke voor de cuvées van Piper die, voordat hij terugkeerde naar zijn geboortestad Champagne, werkte in Californië, Chili, Nieuw-Zeeland, Châteauneuf-du-Pape en ook Château Margaux. Na talrijke proeverijen van ‘clairs’ (nog niet op fles hergiste wijnen) kozen zij voor een assemblage van 47% Pinot noir, 31% Pinot meunier en 22% Chardonnay. De doseringslikeur is afkomstig van Vertus premier cru Chardonnay van het oogstjaar 2009. En deze dosering bedraagt 5 gram suiker per liter, waarmee hij in de champagnecategorie ‘extra brut’ valt. Qua terroir weerspiegelt deze assemblage bijna de hele appellation. Het degorgeren vond plaats in juni 2022. Het resultaat is een champagne met een verfrissende kant, met overheersend Pinot noir afkomstig uit het zuiden van de Champagnestreek, uit de Aube, dus minder vineus dan die uit de Montagne de Reims. ‘Essentiel By Botanical by Alfonse’ is geproduceerd in 1.500 flessen (gepersonaliseerd) die exclusief worden verkocht in de twee zaken van het paar en ook online (alfonse.be/eshop). Het wordt binnen twee jaar verkocht om de oorspronkelijke smaak te behouden.

PF