Van Engelandt uit Anderlecht (Brussel) is synoniem voor specialist in lamsvlees. “Sinds de oprichting in 1968 zijn wij bezig met lamsvlees: de karakteristieke smaak geeft lamsvlees iets apart en biedt culinair vele mogelijkheden. Om lamsvlees te bestellen en te kopen bent u bij ons aan het juiste adres.”

Het seizoen begint rond Pasen: het melklam is dan verkrijgbaar, het vlees is licht roze van kleur en zacht van smaak, Lamsvlees is het hele jaar door verkrijgbaar, op zijn geheel maar ook alle versnijdingen. De U.K. en Ierland behoren tot de grootste producenten van de wereld op gebied van lamsvlees. De uitgestrekte landschappen zijn uitstekend geschikt voor het kweken van lammeren met als gevolg een ontwikkeling van veel verschillende rassen over de eeuwen heen, waaronder het bekende ras Suffolk, Southdown, Shropshire, Dorset en Leicester. Deze landen beschikken over de perfecte condities voor het produceren van hoogstaand kwaliteitsvlees: een matig en vochtig klimaat en uitgestrekte weilanden. Lammeren op zijn geheel, alsook alle versnijdingen zijn verkrijgbaar.

Nieuw-Zeelands lamsvlees

Nieuw-Zeeland ligt ver over de evenaar, daarom zijn de seizoenen er anders dan in Europa. Als het hier zomer is dan is het daar  winter. De aanvoer van vers lamsvlees is in de maanden juli, augustus, september en oktober dan ook beperkt.

Slachtseizoen op het Zuid-eiland

  • midden tot eind november ( lente)
  • midden tot eind november (lente-zomer)
  • Januari tot april (zomer-herfst) 

Slachtseizoen op het Noord-eiland 

  • midden tot eind november (lente-zomer)
  • Februari tot juni (zomer-herfst)

PYRENEES MELKLAM Spanje

“Ons Spaanse lamsvlees Agnei Ibérico is afkomstig van een gerenommeerd Spaans bedrijf, de Pastores Group Oviaragon uit Zaragoza. Dit lamsvlees is afkomstig van een raszuiver en speciaal geselecteerd schaap uit de Pyreneeën, genaamd Rasa Aragonesa. Het vlees van dit dier wordt Ibérico genoemd, omdat het dezelfde kwaliteiten en eigenschappen heeft als het welbekende Iberische varkensvlees. Agnei Ibérico is daarom ook als zodanig gecertificeerd en beschermd door de Spaanse wet.

De lammeren van het Aragonesa-schaap worden gemiddeld na vier maanden geslacht, op het moment dat ze gemiddeld 15 kilo wegen. De dieren worden gevoed met een combinatie van moedermelk, granen en zonnebloempitten en leiden een leven zonder onrust en stress. Al deze facetten zorgen uiteindelijk voor een mooi gemarmerd en botermals stukje vlees, dat dankzij de hoge concentratie Omega 3 en Omega 6 zeer gezond is en perfect past in een cholesterolverlagend dieet.

Ook qua productie kan Agnei Ibérico zich meten met de top. De strakke manier van uitsnijden en verpakken maakt dit een makkelijk product voor het dagelijkse gebruik van de chef! Er zit namelijk niet of nauwelijks afval/verlies aan het vlees.

PYRENEES MELKLAM Frankrijk

Dit lamsvlees vertegenwoordigt alle criteria om een uitzonderlijk stukje vlees aan te bieden: zacht, smakelijk met een legendarische finesse met Label Rouge. De groep Axuria bevind zich midden in het Baskenland en vertegenwoordigd 350 kwekers in Baskenland in Frankrijk en de Pyreneeën: vooral hun passie voor hun werk maakt dit vlees uitzonderlijk. De lammetjes worden gekweekt bij de moeder, zonder inbreng van buitenaf, zijn jonger dan 45 dagen. Dit lamsvlees is beschikbaar van november tot eind juni, op zijn geheel maar ook versneden.

SALTMARSH lam

Zes weken om buitengewoon lamsvlees te ontdekken: van 18 augustus tot 15 oktober verkrijgbaar. De kusten van Engeland zijn blootgesteld aan de getijden en het stuifwater van de Golfstroom. Aan die bijzondere kenmerken danken de lammeren die langs de kusten grazen hun unieke smaak. Zij eten er grassen en zeeplanten, zoals zeekralen, die regelmatig door de zee worden overspoeld en met jodium bedekt. Deze nog ambachtelijke vorm van veehouderij brengt mals en sappig vlees voort met een speciale en onnavolgbare smaak. Ondanks dat dit lam in een zilte klimaatomgeving graast heeft het vlees een zacht zoete smaak. Lamsvlees heeft hetzelfde aantal calorieën als kippenvlees, maar bevat iets meer verzadigd vet. Het zachtste vlees krijg je als je lamsvlees bereidt met een temperatuur van 145 graden.