VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) bracht het activiteitenverslag 2018 uit met heel wat nuttige informatie over de sector.

VLAM is een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van het Beleidsdomein Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Het voert promotie voor de producten en diensten van de sectoren landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding. VLAM ontvangt zijn inkomsten van de Vlaamse overheid, agrarische producenten en marktdeelnemers. De Waalse tegenhanger is APAQ-W (Agence Wallonne pour la Promotion d’Une Agriculture de Qualité).

Meerdere doelgroepen

De promotie-agenda 2018 was opnieuw rijk gevuld met initiatieven voor heel wat doelgroepen. Voor de buitenwereld is VLAM het meest bekend door binnenlandse mediacampagnes op maat van consumenten.

VLAM spreekt ook professionals aan zoals gezondheidswerkers, handelaars, winkeliers of horeca-uitbaters zijnHet promotiecentrum hecht steeds meer belang aan communicatie over duurzaamheid. Het is een strategische keuze die de komende jaren wordt aangehouden.

De verschillende VLAM-sectoren varen elk hun eigen koers met eigen doelstellingen en accenten. Ze verenigen zich ook in de zogenaamde ‘overkoepelende werking’ van de campagne Lekker van bij ons. De bekendste realisatie hiervan is het eigen kookplatform lekkervanbijons.be, dat in 2018 meer dan 8 miljoen bezoeken noteerde. VLAM bouwde het kookplatform en de bijhorende communicatie succesvol uit in 2 talen en werkte rond het chauvinismegehalte van de Belg.

VLAM haalt aanzienlijke Europese budgetten binnen. Het laat vooral toe om nieuwe exportmarkten te ontginnen voor onze Vlaamse kwaliteitsproducten. “Op deze markten ontplooien we handelsgerichte activiteiten, maar we zorgen er even goed voor dat bijvoorbeeld onze Conferencepeer, om maar één sterproduct te noemen, geproefd kan worden in enkele tientallen Chinese supermarkten.”

VLAM was, samen met Vlaamse bedrijven, aanwezig op 23 internationale vakbeurzen in 2018 en organiseerde zes sectoroverkoepelende prospectiereizen.

Lees het volledige activiteitenverslag op www.vlam.be\publicaties.