De onvermoeibare Andy De Brouwer is sommelier, columnist en vooral eigenaar, samen met zijn zus, van het hotel-restaurant Les Eleveurs. Hij heeft zopas een wijn-, bier- en geuzebar gelanceerd op de Grote Markt in Halle.

Om in deze periode een bar te openen, en vooral op een plein waar al 16 andere etablissementen zijn, moet je echt gepassioneerd zijn. “De ontstaansgeschiedenis van deze bar is grappig,” legt Andy uit, “ik was op zoek naar een appartement voor mijn moeder toen ik hoorde dat de oude apotheek op de Grote Markt in Halle te koop stond. Van 1910 tot 2000 was het een apotheek, maar het had ook andere, min of meer respectabele bestemmingen, waaronder een bordeel in de 19e eeuw en meer recent een cocktailbar.

Ik kocht het pand net voor het einde van de eerste lockdown, omdat het me in staat stelde mijn moeder onderdak te bieden, maar ook om een oude droom te verwezenlijken: een “vloeibare” bar openen waar we niets te eten zouden serveren, maar allerlei soorten drank: wijnen, bieren, geuzes en lambiks, cocktails…”

Andy is al enkele jaren gepassioneerd door mixologie, vooral nadat hij 6 jaar geleden in de jury zat van de beste bartenderwedstrijd die in Antwerpen werd georganiseerd door Diageo. “Ik was onder de indruk van deze wereld, de schoonheid van de service, de show, de nauwkeurigheid van het onderzoek, de creativiteit… het is prachtig theater. Vandaag vind ik het bijna leuker dan wijnsommellerie. Dankzij deze aankoop kan ik eindelijk mijn wens in vervulling laten gaan.”

Vintage decoratie

Toen de werken in oktober begonnen, kwam de tweede lockdown… Andy ging toen zelf aan de slag met het opknappen van het pand, groef de kelder een meter dieper uit, stortte beton, schuurde, plamuurde, schilderde, kortom, hij gaf zich helemaal.

Voor de decoratie geeft de sommelier toe zich te hebben laten inspireren door de oude Engelse pubs van Brighton en Londen, maar ook door het universum van drie televisieseries. “Allereerst mijn favoriet, ‘Peaky Blinders’, dat het verhaal vertelt van een misdaadfamilie in Birmingham tijdens het interbellum. Ik hou van de setting, de sfeer, de bartending die je er ontdekt, de schoonheid van de jaren ‘20, de kleren…

Dan ‘The Queen’s Gambit’, dat zich afspeelt in de grote hotels van de wereld met decors en kostuums die me ook sterk hebben geïnspireerd. Tenslotte, de serie ‘Das Boot’ die zich afspeelt in een onderzeeër tijdens de tweede wereldoorlog. De kelder van de Velours-Bar ziet eruit als een onderzeeër, daarom heb ik hem de U-Boot genoemd, het is een echte speakeasy. ”

Privacy

Op de begane grond is de bar warm en intiem met prachtig bewerkte materialen: marmer, graniet, notenhout, fluweel… het meubilair is op maat gemaakt om het comfort te optimaliseren, en verschillende boxen kunnen zelfs privé worden afgehuurd mits reservatie.

Wat de muziek betreft, heeft Andy in het midden van de zaal een jukebox opgesteld met twee draaitafels en een mixer die ter beschikking staan van de klanten. Een selectie vinyl biedt een eclectische keuze, van Radiohead tot Sinatra, maar maak je geen zorgen, het volume blijft op een aanvaardbaar niveau.

De Velours-Bar, die begin mei werd ingehuldigd met de heropening van de terrassen, werd al snel populair bij de klanten van de Eleveurs en de jongeren van de wijk, terwijl hij ook een eigen identiteit kreeg. Om niet te concurreren met de tapkranen van de buren worden alle bieren geserveerd in 37,5 of 75 cl, en Andy is zeker de enige in de streek met zo’n uitgebreide geuzekaart, geserveerd met een kaas- of charcuterieplankje.

Grote Markt 29 – 1500 Halle – Dagelijks geopend vanaf 16.00 uur, behalve dinsdag en woensdag.
Info:
www.les-eleveurs.be

Tekst: MV
Foto’s: Lisa Peeters