Op maandag 25 februari hing er spanning in de lucht op de hoogte van de Citadel van Namen. Die dag kwamen leerkrachten en studenten in het panoramisch restaurant van de provinciale hotelschool van Namen samen voor de prestigieuze wedstrijd Maître d’Hôtel Junior G. Samain.

De deelnemers en hun coaches druppelden een voor een binnen en waren toch wel onder de indruk van de locatie. Tijdens de voormiddag hadden ze hun concentratie nodig voor de geschreven proef waarbij getoetst werd naar de theoretische kennis van de producten.
In de namiddag ging de stress merkbaar de hoogte in. De jury met als leden onder meer meerdere sterrenrestaurants namen plaats en de kandidaten konden aan hun parcours beginnen.
Niet minder dan zes proeven stonden hierbij op het programma. Ze werden beoordeeld op het versnijden van gevogelte, de theeservice, het aankleden van de tafel, het flamberen van een dessert, het kiezen van de juiste wijnen en ook het bedienen in een vreemde taal.
De jury had aandacht voor elk detail, en ook het talrijk opgekomen publiek en de media hielden alles nauwlettend in het oog. Parameters bij de beoordeling waren de behendigheid en de precisie bij de uitvoering, de professionaliteit, de relatie met de klanten,… De competitie nam een hoge vlucht, en het streven naar excellentie bewees eens te meer de uitstraling van deze wedstrijd.
Na meerdere uren van veeleisende proeven viel uiteindelijk het verdict. Provinciaal gedeputeerde voor het Onderwijs Richard Fournaux nam de presentatie van de resultaten voor zijn rekening. Het podium werd ingenomen door 3 Vlaamse studenten: goud voor Julie Diddens (hotelschool Spermalie Brugge), zilver voor Aurélie Determe (hotelschool Ter Duinen Koksijde) en brons voor Guillaume De Scheemaeker (hotelschool Ter Groene Poorte Brugge).