Maison Joseph Gross

Wijn uit de Elzas is een buitenbeentje. De meest oostelijke wijnstreek van Frankrijk (gelegen tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten) levert een mooie reeks opmerkelijke wijnen op. Hier worden vooral stille witte wijnen gemaakt, maar het percentage aan mousserende wijn (de Crémant d’Alsace) neemt duidelijk toe.

Onder de talrijke familiale wijnondernemingen vinden we het huis Joseph Gross, gesitueerd in Wolxheim. Deze kleine wijngemeente bevindt zich op een goede twintig kilometer van Straatsburg en maakt gebruik van een combinatie van handenarbeid en de modernste technieken om een uitgelezen assortiment elegante wijnen te produceren.

Joseph Gross komt voort uit een familie van generaties wijnbouwers en hij hernam de familiale activiteit in 1974. Tot dan kwamen de druiven van een coöperatie, maar Joseph Gross was gepassioneerd door het wijn maken en besloot zelf zijn druiven te telen en de productie te commercialiseren. Sinds 1980 wordt hij bijgestaan door zijn echtgenote Christine, en tot op de dag van vandaag staan ze met hun tweeën praktisch alleen in voor het maken en bottelen van de wijnen. In de kelder kan je de wijnen proeven, en er is eveneens de mogelijkheid om tot zes personen ter plaatse te verblijven in een duplexaccommodatie.

“We zijn fier op onze producten en doen niets liever dan mensen te ontvangen om over onze passie te vertellen!”, aldus een erg enthousiast koppel dat ook na meer dan veertig jaar nog steeds op zoek is naar vernieuwing met respect voor de traditie en de omgeving.

Rosé d’Alsace 2015

 
Deze wijn is een geschikte partner bij barbecue en salades. Het gaat om een fruitige, veelzijdige wijn met een mooie, zalmachtige kleur. Gemaakt van pinot noir-druiven onderscheidt de wijn zich door zijn lichtheid en frisheid (richtprijs € 5,70).

Crémant d’Alsace Rosé Cuvée Catherine

 
 
Deze wijn wordt eveneens van pinot noir-druiven gemaakt met als resultaat een volle, zalmachtige kleur. In de smaak vinden we hints van rood fruit terug. Kenmerkend is een soepel, vlot drinkend karakter dat de liefhebbers van crémant zeker zal bevallen (richtprijs € 7,80).

Crémant Chardonnay

 
Deze wijn wordt nog voor de volle 100% op traditionele wijze gemaakt met enkel chardonnay-druiven. Bij de proefnotities vallen termen op als noterig en boterig met als eindresultaat een grote finesse en een lange, krachtige nasmaak (richtprijs € 7,60).

Maison Joseph Gross
21 rue Principale
67120 Wolxheim

www.josephgross.fr