De 70ste editie van de prestigieuze meesterschapwedstrijd ‘Eerste Kok van België’, georganiseerd door de Club Prosper Montagné, werd in de wacht gesleept door Piet Vande Casteele (24), chef-eigenaar van Duchateau Catering in Deinze. Het was zijn eerste deelname, en hij haalde het in de finale van de drie andere kandidaten.

De prijs voor ‘beste commis’ ging naar Marie-Louise Desplenter, wiens ouders Bistro Vincent in Izegem uitbaten. Zij hielp Piet Vande Casteele tijdens de wedstrijd, die doorging tijdens de vakbeurs Horeca Expo in Gent.

Piet Vande Casteele studeerde af aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Als commis nam hij in 2019 deel aan de befaamde Bocuse d’Or-wedstrijd. Vorig jaar sleepte hij ook al de titel van Viskok van het jaar in de wacht.

“De ‘Eerste kok van België’ wedstrijd is iets moeilijker dan deze van beste Viskok, en het was dan ook een extra uitdaging om eraan deel te nemen”, aldus Piet Vande Casteele. “Wat me opviel bij de wedstrijd was de kameraadschap tussen de chefs onderling. Het is ook een mooie opportuniteit om nieuwe chefs te leren kennen, ook zij die in de jury zaten. Dankzij mijn deelname, en uiteraard ook dankzij mijn overwinning weten we waar we staan in de sector, en zijn we klaar om ons toekomstig parcours uit te stippelen. Daarbij is het niet uitgesloten dat ik een restaurant ga opstarten; dat wordt mij alvast veel gevraagd, maar overhaast zal ik alvast niet te werk gaan. In onze catering zaak worden de voorgerechten en de desserts alleszins volledig afgewerkt en gedresseerd op een bord afgeleverd, wat je bijna met een werkmethode in een restaurant kan vergelijken”.

Met welke producten werk je het liefst in je zaak?
“Ik werk vooral in functie van de seizoenen en met pure producten, aldus Piet Vande Casteele. Momenteel zijn dat vooral wildgerechten, zoals een hertenfilet. Als viskok werk ik uiteraard ook graag met Noordzeevis, langoesten, coquilles enz.”.

De andere finalisten waren Diego De Baets (41), chef van het Casino in Oostende, Thomas Dejonckheere (32), chef van de Mania-k Rooftopbar in Roeselare, en Cedric Van der Elst (24), patissier van restaurant Sir Kwinten in Lennik en meteen de eerste patissier ooit die aan deze wedstrijd deelnam.

De finalisten moesten drie gerechten bereiden. Eerst een vissoep met bijvangst, gevolgd door hertenrug met grondwitloof en als nagerecht drie mini desserten, waarvan één met chocolade.

Provoost-generaal Eddie Van Maele stond traditiegetrouw in voor het goede verloop van de wedstrijd. Peter Goossens, chef van Hof van Cleve, stelde de jury samen, en Viki Geunes, chef van het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte, was wedstrijdambassadeur van deze jubileumeditie.

Al zeven decennia organiseert Club Prosper Montagné jaarlijks deze meesterschapswedstrijd, waarbij jong talent uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd is door de minister van Middenstand erkend als meesterschapswedstrijd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

Voor meer info, surf naar www.club-prosper-montagne.be

DV