Foto bovenaan: Winnares Zara De Vos (tweede van rechts) neemt haar gratis trip naar Brazilië, geschonken door Xavier Rombouts (links), in ontvangst. Leraar Rik Houtekier (derde van rechts) zal haar hierbij begeleiden. Britt Peetersem (tweede van links) werd tweede, de derde plaats was weggelegd voor Eva Droogmans (derde van links).

De 12e editie van de Belgian Junior Coffee Ambassador wedstrijd van Koffie Rombouts, georganiseerd in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, werd in de wacht gesleept door de 17jarige Zara De Vos uit Gent. “Tijdens de voorbereidingen op de wedstrijd is mijn idee over koffie sterk veranderd”, zo stelt de winnares. “Ik wist niet dat koffie zo’n complexe materie kon zijn”. Zara De Vos mag samen met leraar Rik Houtekier een weekje naar dé koffiebestemming bij uitstek Brazilië om de plaatselijke koffieplantages te gaan ontdekken. 

17 studenten van verschillende hotelscholen, waarvan 2 uit Nederland, streden om de titel van beste junior barista van het land. Die eer valt te beurt aan Zara De Vos, leerlinge in Ter Groene Poorte in Brugge. Zij mag zich een jaar lang Belgian Junior Coffee Ambassador noemen. Britt Peetersem van Sint-Martinus in Herk-de-Stad en Eva Droogmans van Hotelschool Hasselt eindigden respectievelijk op de tweede en de derde plaats. Het verschil tussen de drie kandidates was alleszins (zeer) miniem, zo liet de jury nadien optekenen.

De BJCA-wedstrijd maakt deel uit van een koffie-opleidingsprogramma voor hotelscholen. Na een theoretische module worden jonge koffieliefhebbers (één per school) uitgedaagd om voor het oog van een professionele jury vier espresso’s, vier cappuccino’s en twee ‘slow coffees’ (filterkoffie) te bereiden, geheel volgens de regels van de kunst. Daarnaast moeten de kandidaten een ‘cup tasting’-proef doorstaan. De jury bestond uit nationale en internationale kampioenen in hun koffiespecialiteit alsook experts van Michelin-sterrenzaken.

“Later wil ik een eigen restaurant openen in mijn lievelingsbestemming zijnde Spanje”, aldus de vijftalige Zara De Vos, die onlangs ook de negende editie van de JRE Cooking Cup, een kookwedstrijd voor studenten van hotelscholen georganiseerd door de Jeunes Restaurateurs, in de wacht sleepte, samen met collega-leerlinge Jesse Koelman.

Voor Koffie Rombouts, dat de koffie en de apparatuur ter beschikking stelde van de deelnemende scholen, is de wedstrijd een platform om het belang van een degelijke barista-opleiding te benadrukken.

“Als Belgisch familiebedrijf willen we onze kennis en passie delen met de jonge generatie en de Horeca-professionals van morgen, zodat zij ontdekken dat koffie niet uitsluitend is voorbehouden voor de gastronomie, maar dat zij er ook hun eigen creatieve ideeën mee kunnen ontwikkelen”, aldus Xavier Rombouts, afgevaardigd bestuurder bij Koffie Rombouts.

Aan de BJCA-wedstrijd 2023 werd deelgenomen door COLOMAplus Mechelen, COOVI Brussel, De Rooi Pannen Tilburg (Nederland), EHPN Namen, Hotelschool Hasselt, Hotelschool Turnhout, Institut Notre-Dame Fleurus, IPAM Nijvel, Ipes Aat, LPETH Saint-Ghislain, PIVA Antwerpen, SIMA Aarschot, Sint-Martinus Herk-de-Stad, Summa College Eindhoven (Nederland), Ter Duinen Koksijde, Ter Groene Poorte Brugge en VTI Spijker Hoogstraten.

Zara De Vos in actie tijdens de “Cup Tasting” proef.

(DV)