Takeaway.com reikt naar jaarlijkse gewoonte de awards uit voor de beste bezorgrestaurants van België. De winnaars worden gekozen op basis van publieksstemmen. In totaal brachten bijna 20.000 Belgen hun stem uit in 22 verschillende categorieën. De poll is ook een interessante indicator voor de nieuwe trends in de keuze van bezorgrestaurants.

De award voor beste nieuwkomer gaat naar Pizza Toni uit Antwerpen. Daarnaast werd Croque ‘n Roll uit Leuven opnieuw bekroond tot beste lunchrestaurant. De beste burgers zijn te vinden bij Tasty Burger in Antwerpen Zuid.

“Omdat we pas in juni 2022 met Pizza Toni van start gingen, is het wel een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Het harde werk van ons hele team wordt hiermee al meteen beloond”, aldus eigenaars Soufian Bounou, Fahd Kasmi en Anas Radi.

Wat is de reden van jullie succes?

“We bereiden onze pizza’s en pasta’s altijd vers, en daarnaast maken we ook het verschil met een snelle en goede levering”.

Zoals het echte Belgen betaamt, is de frituur de favoriete keuken van de Belgen. En dus werden er in 2022 massaal frietjes, frikandellen, bouletten en Bicky burgers besteld, zo blijkt uit de besteldata van Takeaway.com. Voor de beste frituur van België moet je richting Frituur Den Dreef in Leuven trekken. De beste burgers vind je dan weer in Antwerpen, bij Tasty Burger. Gent biedt met Happy Thai het beste Thaise restaurant aan. Voor de beste lunch van België moet je, net zoals vorig jaar, bij Croque ‘n Roll in Leuven zijn.

Verder vielen ook de volgende Vlaamse restaurants in de prijzen:

  • Beste Restaurant van Antwerpen: Q’s French Tacos (Borgerhout), tweede jaar op rij
  • Beste Restaurant van Limburg: The Burgery (Genk)
  • Beste Restaurant van Vlaams-Brabant: Boston Pizza (Liedekerke)
  • Beste Restaurant van West-Vlaanderen: Pizza Yolo (Ieper)
  • Beste Restaurant van Oost-Vlaanderen: Pitza Service (Sint-Niklaas)

In Brussel werd Sensei Sushi in Jette net als vorig jaar verkozen tot beste restaurant van Brussel. Dit jaar kreeg het bovendien de titel van beste sushirestaurant van België. Au Cèdre werd gekroond tot beste oriëntaalse restaurant van België. En voor de lekkerste pizza moet men bij Luca & Papa zijn.

Naast de dubbele winnaar Sensei Sushi staan ​​er ook opnieuw verschillende andere Waalse restaurants op de lijst, zoals restaurant Greenburger in Luik, opnieuw verkozen tot beste vegetarische restaurant, of het Italiaanse Luca & Papa in Mont-sur-Marchienne, vorig jaar verkozen tot ‘beste restaurant van Henegouwe’”, dit jaar verkozen tot ‘Beste pizzeria’ van België.

Op de lijst staan ​​(opnieuw) de volgende restaurants:

  • Beste restaurant van Waals-Brabant: La Pomme (Waterloo), voor het tweede jaar op rij
  • Beste restaurant van Henegouwen: Pastella (La Louvière)
  • Beste restaurant van Luik: Surfside Poké Bowls (Luik)
  • Beste restaurant van Luxemburg: Red Tomato (Marche-en- Famenne), voor het tweede jaar op rij
  • Beste restaurant van Namen: Kebab Gold (Namen), voor het tweede jaar op rij

Wat zijn nu de nieuwste trends op het vlak van eten, restaurants en online eten bestellen?

“Algemeen kunnen we vijf trends waarnemen, aldus Siska De Lombaerde, Country Director België & Luxemburg bij Takeaway.com. Voor bijna 2 op de 3 Belgen is eten bestellen een betaalbare manier om zichzelf te verwennen; noem het de kleine momenten van geluk. De tweede trend is deze van het kostenbewust genieten, mede te wijten aan de oorlog in Oekraïne die iedereen raakt. De derde trend is deze van het bewust eten. Zo past de helft van Belgische jongeren de eetgewoonten aan om een positieve impact op het milieu te creëren. Culinaire nostalgie is de vierde trend. Comfortfood onder de vorm van een klassieke friet blijft een topper, maar bijna de helft van de Belgen zou wel een moderne versie smaken. Tot slot is er een trend naar digitale gastronomie. Bijna de helft van de Belgen stelt dat het zien van kleurrijke en gekke voedselcombinaties ervoor zorgt dat ze dit zelf ook willen proberen”.

Volgen ook de chef-koks de digitale weg?

“De culinaire wereld speelt zich inderdaad ook voor een groot deel online af, aldus nog Siska De Lombaerde. FoodTok- en Youtube-chefs zijn bijna even populair als traditionele chefs. Streamingplatforms voeden de foodie-fancultuur via een brede waaier aan voedsel gerelateerde shows. Dit jaar zal de wereld van ‘digitale gastronomie’ dan ook door chefs zelf worden aangedreven om in te spelen op de groeiende vraag naar gerechten met een intense smaak en gedurfde presentaties”.

De bestelsite Takeaway.com, met hoofdkantoor in Amsterdam, heeft meer dan 680.000 aangesloten partners in portfolio, verspreid over 20 landen, met name de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Canada, Australië, Oostenrijk, België (sinds 2007), Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Polen, Slowakije, Spanje en Zwitserland. 

Takeaway.com gaat ook inzetten op volledig biologisch afbreekbare en vetbestendige verpakkingen, op basis van zeewier.

Siska De Lombaerde, Country Director België bij Takeaway.com

(DV)